Zdravje > Življenjski stil
170 ogledov

Ko želimo ostati budni brez kave

utrujenost Profimedias
Video Ameriškega kemijskega društva svetuje, kaj lahko naredimo, da ostanemo budni brez kave.

Kava nam zaradi vsebnosti alkaloida kofeina daje poživljajoč učinek in nam pomaga premagati zaspanost. Kofein iz kave se zelo hitro vsrka iz črevesja v kri in vrh delovanja doseže že po desetih do petnajstih minutah.

Njegov učinek pa poneha šele po šestih urah, zadnji ostanki pa se iz našega telesa izločijo po 24-ih urah. Prav zaradi tega se odsvetuje pitje kave v poznih popoldanskih urah, saj bi lahko motila nočni spanec.

Izboljšajo pozornost 

V popoldanskih urah se lahko poslužimo alternative kot je gledanje mačjih posnetkov. Vašemu šefu morda to ne bo všeč, a so zadnje raziskave ugotovile, da lahko ti posnetki dvignejo raven oksitocina, hormona ljubezni in povezovanja, znišajo pa raven kortizola, stresnega hormona in začasno izboljšajo našo pozornost.

Poleg posnetkov muckov strokovnjaki s kemijskega društva v spodnjem videu svetujejo pitje zadostnih količin vode, poslušanje glasbe in sproščeno plesanje, “kot nas ne bi nihče gledal.” K budnosti pripomore tudi sprehod na soncu oziroma ob dnevni svetlobi, včasih pa si je najbolje privoščiti kratek spanec.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:29 30.avgust 2015.

    jz sicer lahko ostanem dolgo časa buden ..tud eno noč lahko brez spanca kamot preživim ..ampak je pa problem če morm morm bit natančen, če je kej bolj kompliciranga za nardit in težja miselna opravila. Ostati buden ni problem, biti ...prikaži veči produktiven pa je mal.