Slovenija
22 ogledov

Koalicija "bolna v genezi"

Miro Kline Žurnal24 main
Miro Kline. Kritika delovanja vlade in vladajoče koalicije. Koalicija. "Ljudje so znešeni z vseh koncev in nimajo nič skupnega. Nič ni nedostojno, nič ni etično."

Ljubljana. Ali lahko izpelje socialne reforme koalicija, ki jo že na začetku mandata pretresata spor o prenosu tožilstva in afera s Simčičevim spričevalom? O tem razmišlja profesor na fakulteti za družbene vede (FDV) Miro Kline.

Z vseh vetrov

Koalicija je zasnovana na "dogovoru o vladanju in ne na dogovoru o reševanju problemov", uvodoma ocenjuje Kline. Člani koalicije so po njegovem mnenju "znešeni z različnih koncev" in nimajo veliko skupnega. Združuje jih dogovor o vladanju in ne dogovor o reševanju težav. "Nič ni nedostojno, nič ni etično. Bolno v genezi," pravi Kline.

Delo za voditelje

Reševanja gospodarskih težav se je treba lotiti na način upravljanja sprememb, nadaljuje Kline in dodaja, da gre pri tem za filozofijo in delo za voditelje. Toda o zadnjem v koaliciji nočejo slišati. Raje se ubadajo s tem, kako bodo ljudi prisilili v odrekanje. "Spremembe poskušajo uveljaviti na silo. Z dekreti – tako kot Janković."

Doktrina šoka

Kline soglaša, da gre pri tem za nekakšno "doktrino šoka", za vladanje s strahom. Ljudem razlagajo, da nam bo šlo slabše, morali pa bi dodati, kaj konkretno bo čez čas boljše. Ljudje, če so prestrašeni, nekaj časa sicer sledijo ukazom, potem pa strah ne deluje več. Na dolgi rok takšen način ne deluje, je prepričan Kline, ki razmišljanje o vodenju države izpeljuje iz pravil o vodenju organizacije.

Nesprejemljivi ukrepi

Ni bilo težko sestaviti ukrepov iz predvolilnega programa SDS 10 + 100, težko pa jih je oblikovati tako, da bi bili sprejemljivi za ljudi, končuje Kline, ki še spomni, da je že pred konstituiranjem vladajoče koalicije napovedal, da bo hitro razpadla.

Komentarjev 13
  • vidralas 12:06 10.marec 2012.

    Da je večina levosučnih novinarjev tako nedemokratičnih,neresnicoljubnih,aferaških in še bi lahko našteval, je razumljivo,če so jim predavali Kline in ostala postkomunistična drhal.Za Klineta je pa najbolje,če že ne zmore nekega javnega nastopa brez očitnega sovraštva do vseh ,ki mislijo ...prikaži več drugače kot on,pa tudi brez jecljanja in neartikuliranega izražanja,naj utihne.

  • privat 09:37 10.marec 2012.

    nevarnost je da je Janša največji....(cenzura)samo pravim zopet pustimo mu da dokaže in pokaže koliko je vreden !!Ni vse v izgledu ali po pristopu...Res pa je da je že sramota ,če pogledamo koliko že vlada in ni nič storil za ...prikaži več male ljudi..Vseeno se dogaja isto ,kot v času barbikanizmu..

  • tralala 12:59 09.marec 2012.

    Ko boš ti, umski podhranjenec dojel, da je tvoj gologlavi bog največji komunajzer v radiju 500km (ponos tovariša Stalina), takrat boš sprejemljiv sogovornik. Do takrat si pa samo oseba s črvičkom v glavi. Črviček pa strada.