Slovenija
25 ogledov

Koalicija jo podpira čeprav nima vsebinskih rešitev

slovenija 25.11.13, Tomaz Gantar, odstopna izjava, odstop ministra za zdravje, M Anže Petkovšek
Medtem, ko je premier Cerar zadovoljen z delom ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, nekdanji monister za zdravje Gantar poudarja, da ta še vedno ni predstavila nobenih vsebinskih rešitev glede stanja v zdravstvu.

"Strokovno in vsebinsko gledano pa si podpore ne zasluži," pravi poslanec DeSUSTomaž Gantar, ki tako meni, da je podpora koaliciji ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc politične narave.

Koalicijski partnerji so namreč sinoči izrekli podporo njenemu nadaljnjemu delu, čeprav o interpelaciji, na kateri se bo zagovarjala, še niso govorili. Pričakovanja do nje so sicer velika.

Vsebinskih rešitev ni predstavila

Nekdanji zdravstveni minister Gantar pa kritičnega mnenja o ministrici iz vrst SMC ne spreminja. Tudi po srečanju z njo opozarja, da vsebinskih rešitev za financiranje zdravstva Kolar Celarčeva ni predstavila in koalicija ne ve, kaj ministrica namerava. Normalno je pričakovati, da bo to predstavila, pravi Gantar.

Strinja se, da ima ministrica politično podporo. "Želja, da prejme podporo na interpelaciji, je razumljiva, s tem nimam težav. A ključnih vsebinskih rešitev za to, da bi javno zdravstvo naprej delovalo, žal ni na dnevnem redu oz. ne poznamo rešitev," je še pojasnil Gantar in dodal, da na ta način ministrica njegove podpore na interpelaciji, ki jo je vložila SDS, ne more prejeti.

Na srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je koalicija potrdila, da je enotna in da vsi podpirajo ministrico, je v izjavi dejal premier Miro Cerar. Za odgovor na vprašanje, ali jo bodo na glasovanju o interpelaciji dejansko podprli vsi poslanci koalicije, pa je še prezgodaj, saj danes o interpelaciji še niso razpravljali.


Cerar: Že veliko je narejenega

Kolar Celarčeva je koaliciji danes po Cerarjevih besedah obsežno in celovito predstavila načrt za prihodnje mesece za izboljšanje stanja v zdravstvu. Ozrli so se nazaj in ugotovili, da je bilo že veliko narejenega, je dodal Cerar. Si pa vsi želijo, da bi ključne spremembe, ki sta jih Kolar Celarčeva in Cerar že napovedovala, v prihodnjih mesecih šle v parlamentarni postopek.

Napovedala je še nekatere druge zakone, ki niso zaveza v koalicijski pogodbi, a so nujno potrebni. To so po njenih besedah zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, zakon o upravljanju in vodenju v javnozdravstvenih zavodih ter novela zakona o pacientovih pravicah, na osnovi katere bodo bolje vsebinsko opredelili tudi pravilnik za ustrezno upravljanje čakalnih dob.

Z zdravniškimi organizacijami zbližala poglede

Ministrica sicer lahko naleti na upor pri zdravniških organizacijah, ki so do nje precej kritične. Na vprašanje, kako bo torej izpeljala ukrepe, je odgovorila, da se usklajujejo med drugim s koordinacijo zdravniških organizacij in zdravniško zbornico. Po njenem mnenju so na zadnjih srečanjih zelo približali njihove poglede, zato verjame, da bodo to uspeli dokončati.

Minister iz vrst DeSUS Gorazd Žmavc je spomnil, da je DeSUS občutljiv na učinkovitost zdravstvene politike. Na današnjem srečanju so po njegovih besedah ocenili, da je treba podpirati izvajanje koalicijske pogodbe in koalicijo. Se je pa danes tudi pokazalo, da mora ministrica jeseni predložiti rešitve ter jih uskladiti predvsem v sodelovanju z odborom za zdravstvo v DZ.

V DeSUS sicer menijo, da morajo v pogovore o učinkoviti zdravstveni politiki vključiti tudi stališča zdravstvenih oz. zdravniških organizacij. Zato Žmavc napoveduje, da bodo dogajanje jeseni budno spremljali, bodo pa kot koalicijski partnerji enotni v stališčih do zahtev opozicije. A Žmavc ni konkretno odgovoril na vprašanje, ali je torej tudi na glasovanju o interpelaciji pričakovati vse glasove DeSUS v podporo ministrici.

Kolar Celarčeva se bo namreč še sestala s poslanskimi skupinami, a gre stališče DeSUS načeloma v smer, da se držijo koalicijskega sporazuma, je ponovil Žmavc.

Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan je poudaril, da ministrica danes ni bila na zagovoru, ampak je predstavila načrtovane aktivnosti do konca leta. Zdaj po njegovem ni čas za napade na ministrico, SD pa je koalicijske partnerje in zdravniške organizacije pozvala, da tvorno sodelujejo do konca leta.

Pred dobrim tednom se je Židan tudi srečal s predsednikom zdravniške zbornice Andrejem Možino in mu predlagal, da se do konca leta zakopljejo bojne sekire. "Vsi imamo isti cilj, da vse naredimo, da bo oskrba bolnikov v naši državi boljša," je povedal. Jasno pa je po njegovem, da bo čez čas prišlo tudi obdobje ocenjevanja.

Spomnil je, da podpirajo usmeritve koalicijske pogodbe in ministrice, da se krepi javno zdravstvo.

Danes so se po njegovih besedah pogovarjali, kako javne zavode narediti bolj učinkovite, da več naredijo in da delujejo transparentno. Po mnenju SD je zdaj najnujnejše skrajševati čakalne vrste, se pa boji, da brez dodatnega denarja ne bo šlo. Treba bo pogledati, ali je možno zdravstveno blagajno očistiti določenih obremenitev, ki niso del zdravstva, ampak relikt preteklosti.

Tudi zdravstvena zavarovalnica po njegovem nima nobene potrebe, da deponira svoja sredstva, ampak naj jih aktivno usmeri v zdravstvo. Če bo pa tega premalo, bodo koalicijske stranke podprle iskanje dodatnih sredstev.

Cerar zahteva enotno podporo koalicije

Cerar je sicer danes glede interpelacije zoper Kolar Celarčevo poudaril, da koalicijski sporazum veleva enotno podporo ministru v takšnih primerih.

Je pa po njegovih besedah prezgodaj za oceno, ali bosta torej poslanca SMC Marko Ferluga in Tilen Božič, ki ne zagotavljata podpore ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, torej kršila koalicijski sporazum. Minister je v SMC danes prejel veliko podporo, da želita dva poslanca še dodaten čas za premislek, pa je po Cerarjevem mnenju legitimno.

Ob tem predsednik SMC verjame, da bodo do glasovanja na interpelaciji, ki da je še daleč, dosegli enotnost.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Senior 17:59 07.september 2016.

    Naši državi ni rešitve, dokler imamo tako vodstvo, ki podpira svoje člane, ne glede nato, ali so sposobni, ali ne, važno je, DA JE NJIHOV. To nas spremlja že od osamosvojitve. Važno je, da skrbijo za svoje udobje! ŽALOSTNO NA CELI FRONTI!

  • valerijakregar 13:25 07.september 2016.

    malce širši vpogled v "etiko in moralo" delovanja te ministrantke. razen prelaganja papirjev in spornih menjav - nula, zero, niente, ništa...................od te upokojenke !!!!!!!!skrbi le za to , da se zdravstveni mafiji finančno stanje ne bi poslabšalo.denarja ni..............(!!!????????????????????)<br ...prikaži več />90 letni (neregistriran !!!!!!!!!!!!!)lobist (plenilec) in nihče od "dvornih dobaviteljev" medicinske opreme, se doslej še ni pritožil nad pomanjkanjem finančnih sredstev v zdravstvu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!o ostalih "čednostih" te ministrantke pa tule :http://nova24tv.si/aktualno/ministrica-ukazala-kupovanje-drazjih-zdravil-od-enega-ponudnika-ali-kdo-v-tej-vladi-ni-koruptiven/

  • valerijakregar 13:21 07.september 2016.

    razumem.s tem da spi ves svoj mandat, je v bistvu kot zdravstvena ministrantka naredila dovolj.da se le nič ne spremeni.B U T A L C I koalicijski !!!!!!!!!!!