Svet
51 ogledov

Koalicija nadaljuje z napadi v Jemnu

Spopadi v Jemnu
1/4
EPA/YAHYA ARHAB
Zračni napadi koalicije na jemenske šiitske upornike trajajo že drugi dan. Savdska Arabija pravi, da bodo tudi trajali "dokler bo potrebno".

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je že drugi dan obstreljevala strateške točke šiitskih upornikov Hutijev v jemenskem glavnem mestu Sana. V letalsko obstreljevanje so poleg Savske Arabije z najmanj sto vojaškimi letali vključene tudi Arabski emirati, Kuvajt, Bahrajin, Katar, Jordanija, Maroko in Sudan. Po navedbah Al Arabiye pa sta svoje sodelovanje napovedala še Egipt in Pakistan. Med včerajšnjimi napadi, ki jih je koalicija označila za uspeh, naj bi ubili tudi okoli 20 civilistov in jih ranili okoli 50.

Napadi koalicije poimenovani Odločna nevihta, ki je z obstreljevanjem začela na pobudo jemenskih oblasti, pa naj bi po besedah savdskega generalnega brigadirja Ahmeda Assirija trajali "dokler bo potrebno". Assiri je ob tem še zagotovil, da koalicija do uporniških Hutijev ne bo spustila nobenih zalog, prav tako pa ne bodo dopustili, da bi kdo podprl Hutije v njihovem boju.

Oboroženi spopadi v Jemnu so državo malodane pahnili v državljansko vojno. Država je med drugim razdvojena med podpornike zveste zdajšnemu izvoljenemu predsedniku Abd-Rabbuju Mansourju Hadiju in njegove nasprotnike - Hutije, ki podpirajo njegovega predhodnika Alija Abdullaha Saleha. Predsednik se je pred šiitskimi Hutuji že pred mesecem dni umaknil iz glavnega mesta in za začasno prestolnico razglasil Aden. Včeraj je odšel v Savdsko Arabijo, od koder pa naj bi nato odpotoval v Egipt na srečanje Arabske lige, kjer bodo tudi dogodki v Jemnu zagotovo v ospredju pogovorov.

Konflikt je sicer potrebno razumeti v luči boja za moč na Bližnjem vzhodu med šiitskim Iranom, ki podpira šiitske Hutije, in sunitsko Savsko Arabijo, ki je tudi sprožila napade na nasprotnike trenutno sunitske oblasti. Načelno so se na stran izvoljene jemenske oblasti in Savdske Arabije postavile tudi Združene države Amerike, kar bi lahko še dodatno otežilo odnose med Američani in Iranci.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.