Slovenija
85 ogledov

Koalicija se ne more dogovoriti o financiranju zasebnih šol

razno 14.02.12. ucitelj, sola, ucenci, ucilnica, foto: shutterstock Žurnal24 main
Glede financiranja zasebnih šol prevelika nesoglasja v koaliciji, razpravo o zakonu, ki bi ga morali sprejeti že pred letom dni, so morali prekiniti

Vlada je na današnji seji prekinila obravnava predloga novele o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki se nanaša na financiranje zasebnih šol. Razprava je bila prekinjena zaradi nesoglasij v koaliciji.

Ustavno sodišče je v začetku leta 2015 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v drugačnem obsegu kot v javnih šolah, in sicer v višini 85 odstotkov. Državni zbor bi moral financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol izenačiti v letu dni.

Šola v naravi | Avtor: Profimedias Profimedias

Za javni program 100 odstotno kritje, za razširjen program 85 odstotno kritje

Novela zakona o kateri se je danes začela razprava, tako predvideva, bi država zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, za izvedbo obveznega javnega programa tako zagotovila 100 odstotkov sredstev. Manjše financiranje pa novela določa, ko gre za financiranje razširjenega javnega programa, kot je jutranje varstvo, podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk. Država bi ga financirala v višini 85 odstotkov sredstev, ki jih zagotavlja za izvajanje razširjenega programa javne šole.

SD in DeSUS: Zasebne šole so financirane zadostno

Predlogu ministrstva nasprotujejo v DeSUS in SD. Menijo, da so zasebne osnovne šole financirane v zadostni meri. Koalicijski stranki vztrajata, da se mora najprej končati postopek za spremembo ustave.

"Nikdar ne bomo pristali, da se bo zasebno šolstvo financiralo tako kot javno šolstvo. Za to ni nobene potrebe," pravi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Novi pogoji za pridobitev javne veljavnosti programov

Novela tudi spreminja pogoje za pridobitev javne veljavnosti programov in njihovo financiranje. Po novem je navedeno, da mora biti šola vpisana v razvid izvajalcev, da ima vpisne pogoje določene tako, da zagotavljajo vpis učencev in dijakov ne glede na njihove osebne okoliščine ter da ima zaposlenih vsaj 80 odstotkov učiteljev oz. vzgojiteljev, potrebnih za izvedbo programa, za poln delovni čas.

Nova zasebna šola

Jeseni je ministrstvo javno veljavnost programa potrdilo novi zasebni šoli. OŠ Lila, ki bo delovala po posebnih pedagoških načelih. Zasebnih osnovniš pol je tako v Sloveniji zdaj šest, vseh zasebnih šol, vključno s srednjimi pa 12. 100-odstotno je financiran program waldorfske šole v Ljubljani, saj je bila ustanovljena leta 1991, ko je veljala drugačna zakonodaja.

Šolska ekskurzija | Avtor: Profimedias Profimedias

Šolnine bodo ostale

Šolnine na zasebnih šolah znašajo med 120 in 230 evrov in bodo ostale tudi v prihodnje. Straši bodo morali šolski program sofinancirati tudi po spremembi zakona, saj znašajo naložbe, investicijsko vzdrževanje in oprema, za kar izenačenje financiranja ne velja, približno 30 odstotkov stroškov celotne šolnine.

Komentarjev 3
  • dchello 12:17 17.februar 2017.

    Javno je javno, zasebno je zasebno.Čemu bi iz proračuna plačevali za zasebne šole?

  • izRODEk 08:23 17.februar 2017.

    Tole bo SD na koncu popustila tako, kot je še toliko drugim neoliberalnim ukrepom. Han nima pojma, kaj govori. Očitno je bilo alkohola v mladosti preveč.Če širša družba ne podpira javnega plačevanja zasebnih šol, bi moralo biti tako, ...prikaži več kot državljani to zahtevamo. Kaj se menijo ona govna v parlamentu, je brezpredmetno. Naj odloča narod. Ustavno sodišče pa se ve, je odločalo politično in to potihoma tudi sami priznajo.

  • Avatar Leon
    Leon 19:36 16.februar 2017.

    No pa smo tam ! Tiste populistične blodnje o silicijevi dolini in garažnih podjetjih so nekateri pač vzeli preveč resno in začeli odpirati Startup šole ! Kdo bo zaupal lastne otroke osebam ,ki odpirajo šole izključno zaradi zaslužka !