• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Spet neenotnost

3 komentarji

Koalicija se ne more dogovoriti o financiranju zasebnih šol

Glede financiranja zasebnih šol prevelika nesoglasja v koaliciji, razpravo o zakonu, ki bi ga morali sprejeti že pred letom dni, so morali prekiniti

S. H. H.

 

Fotografija je simbolna.

Vlada je na današnji seji prekinila obravnava predloga novele o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki se nanaša na financiranje zasebnih šol. Razprava je bila prekinjena zaradi nesoglasij v koaliciji.

Ustavno sodišče je v začetku leta 2015 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v drugačnem obsegu kot v javnih šolah, in sicer v višini 85 odstotkov. Državni zbor bi moral financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol izenačiti v letu dni.

 

Za javni program 100 odstotno kritje, za razširjen program 85 odstotno kritje

Novela zakona o kateri se je danes začela razprava, tako predvideva, bi država zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, za izvedbo obveznega javnega programa tako zagotovila 100 odstotkov sredstev. Manjše financiranje pa novela določa, ko gre za financiranje razširjenega javnega programa, kot je jutranje varstvo, podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk. Država bi ga financirala v višini 85 odstotkov sredstev, ki jih zagotavlja za izvajanje razširjenega programa javne šole.

SD in DeSUS: Zasebne šole so financirane zadostno

  •  

    O vprašanju, ali bi bil predlog na vladi vendarle lahko potrjen, v DZ pa bi se - podobno kot pri odločanju o noveli zakona o tujcih - oblikovala drugačna večina, se vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke SMC Simona Kustec Lipicerjeva ni želela izrekati.

Predlogu ministrstva nasprotujejo v DeSUS in SD. Menijo, da so zasebne osnovne šole financirane v zadostni meri. Koalicijski stranki vztrajata, da se mora najprej končati postopek za spremembo ustave.

"Nikdar ne bomo pristali, da se bo zasebno šolstvo financiralo tako kot javno šolstvo. Za to ni nobene potrebe," pravi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Novi pogoji za pridobitev javne veljavnosti programov

  •  

    Kot prva zasebna osnovna šola v Sloveniji je v šolskem letu 1992/93 začela delovati Waldorfska šola Ljubljana. Waldorfska šola je hkrati prva šola, ki izvaja izobraževanje po sposebnih pedagoških načelih. Osnovna šola Alojzija Šuštarja izvaja program katoliške osnovne šole kot organizacijska enota v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Montessori inštitut je ustanovila antropologinja in socialna pedagoginja Melita Kordeš Demšar.
    Predlani je Waldorfska osnovna šola Maribor, ki je pred tem delovala kot organizacijska enota Waldorfske šole Ljubljana, postala samostojna šola. Ustanovljena bila tudi Osnovna šola Montessori, ki deluje kot organizacijska enota Vzgojno-izobraževalnega zavoda Antona Martina Slomška Maribor.

Novela tudi spreminja pogoje za pridobitev javne veljavnosti programov in njihovo financiranje. Po novem je navedeno, da mora biti šola vpisana v razvid izvajalcev, da ima vpisne pogoje določene tako, da zagotavljajo vpis učencev in dijakov ne glede na njihove osebne okoliščine ter da ima zaposlenih vsaj 80 odstotkov učiteljev oz. vzgojiteljev, potrebnih za izvedbo programa, za poln delovni čas.

Nova zasebna šola

Jeseni je ministrstvo javno veljavnost programa potrdilo novi zasebni šoli. OŠ Lila, ki bo delovala po posebnih pedagoških načelih. Zasebnih osnovniš pol je tako v Sloveniji zdaj šest, vseh zasebnih šol, vključno s srednjimi pa 12. 100-odstotno je financiran program waldorfske šole v Ljubljani, saj je bila ustanovljena leta 1991, ko je veljala drugačna zakonodaja.

 

Šolnine bodo ostale

Šolnine na zasebnih šolah znašajo med 120 in 230 evrov in bodo ostale tudi v prihodnje. Straši bodo morali šolski program sofinancirati tudi po spremembi zakona, saj znašajo naložbe, investicijsko vzdrževanje in oprema, za kar izenačenje financiranja ne velja, približno 30 odstotkov stroškov celotne šolnine.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (3)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima