Slovenija
12 ogledov

SLS v koaliciji do konca februarja

slovenija 25.01.12, Gregor Virant, Radovan Zerjav, Janez Jansa, Ljudmila Novak, Anže Petkovšek
Danes bo potekel rok, ki ga je premier Janez Janša postavil koalicijskim partnerjem, da povedo, ali so še del koalicije. DeSUS: Če Janša ne odstopi, DeSUS izstopa. NSI: Težava je Slovenija, ne osebe.

Potem ko je Virantova Državljanska lista že v soboto postavila pogoje za nadaljnje sodelovanje v sedanji koaliciji, so se o tem danes izjasnili tudi na glavnem odboru SLS, v svetu NSi, ter na izvršnem odboru DeSUS. Po nekaterih informacijah naj bi potekalo še več drugih sestankov, na katerih vladajoča garnitura išče izhod iz situacije, ki je nastala po objavi poročila protikorupcijske komisije.

V DeSUS: Če ne gre Janša, gremo mi

Kakšno je stališče Desusa, je Karl Erjavec jasno povedal že v oddaji Odmevi na TV Slovenija, ko je dejal, da zaradi poročila protikorupcijske komisije zanj pride v poštev le odstop predsednika SDS  z mesta premierja, saj so obtožbe glede zamolčanega premoženja prehude, da bi lahko še naprej vodil vlado.

Po izvršnem odboru je prvak stranke DeSUS še enkrat potrdil, da je politična situacija zelo komplicirana. Poudaril je, da bi morala oba funkcionarja odstopiti glede na poročilo KPK. "Stranka DeSUS zahteva odstop predsednika vlade. Če tega ne bo storil, stranka DeSUS ne bo več sodelovala v koaliciji. Najboljša rešitev, da se to stanje prekine, so predčasne volitve.“

Stranka DeSUS je sicer skeptična do tega, da bi predsednik vlade odstopil. Ministri, ki bi lahko bili mandatarji, prav tako evropski poslanec SDS Milan Zver, namreč po besedah Erjavca nakazujejo, da ni možnosti, da bi prevzeli vodenje vlade. "Tako je očitno pričakovati, da Janša ne bo odstopil, kar onemogoči, da bi znotraj te koalicije dobili novega mandatarja," je pojasnil.

Za oblikovanje nove koalicije v tej sestavi DZ pa je po oceni DeSUS tudi zelo malo možnosti. Če bi bilo treba sestavljati koalicijo s PS, namreč po Erjavčevih besedah trčijo ob enako težavo, kot jo imajo sedaj. Predsednik PS Janković namreč zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije ni odstopil kot ljubljanski župan. Prav tako nad novo koalicijo v tej sestavi DZ ni navdušen predsednik SD Igor Lukšič, je spomnil Erjavec.

V tem sklicu parlamenta je tako po ocenah DeSUS zelo malo možnosti, da bi prišli do drugačne koalicije in do novega mandatarja. Zato bodo, tako Erjavec, pospešili aktivnosti, ki so povezane s pripravami na predčasne volitve.

Dejal je še, da stranka DeSUS ne bo bo tista, ki bo presekala vse skupaj, ter da roka Janši niso postavili, ker je to storila DL.

V NSi Janši zaupajo

Na današnji seji so v NSI soglasno sklenili, da je za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje s svojim delom ter izpelje in uveljavi začete reforme. Odločitev o tem, ali bo odstopil, pa prepušča predsedniku vlade Janezu Janši, je po seji povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Janša naj po besedah Novakove predvsem ugotovi, ali lahko koalicijo vodi pod zdajšnjimi pogoji ali "mora ukrepati kako drugače". Svet NSi v sklepu tudi poudarja, da je za stranko v tem trenutku sprejemljiva edino obstoječa koalicija, zato od ostalih koalicijskih strank pričakuje, "da so pripravljene na dogovor o nujno potrebnih projektih, ki jih je treba še izpeljati".

Novakova je v izjavi za medije ob robu seje še spomnila, da je Slovenija v zadnjem letu sprejela vrsto reform, ki kažejo na rezultate: "Zato menimo, da bi bila velika škoda in neodgovorno do državljanov Slovenije, da bi vse to zdaj izničili."

Dejala je še, da je "glavni problem Slovenija, ne posamezne osebe. Pomembno je, da Slovenija izpelje reforme. NSi ne postavlja pogojev. Želimo državotvorno ravnanje. To pričakujemo tudi od predsednika vlade. Ta mora sam presoditi, kaj je najbolje za Slovenijo."

SLS: Predčasne volitve so najbolj pravične in poštene

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v soboto napovedal, da bo tudi njihova stranka danes podala jasne odgovore na vprašanje, "kako postaviti osnove za vzpostavitev zaupanja v slovensko politiko". In to se je tudi zgodilo. Na tiskovni konferenci po kongresu so dejali, da je interes SLS , da se politična kriza skrajša na minimalni možni rok. "Predčasne volitve bi bile za državljane in državljanke najbolj pravične in poštene, da si na njih izberejo ljudi, ki jim zdaj najbolj zaupajo."

Od premiera Janeza Janše pričakujejo, da v najkrajšem možnem času predlaga novega mandatarja, ki bo omogočil izvedbo reformnih ukrepov, je po seji odbora dejal prvak SLS Radovan Žerjav. Dodal je, da bo SLS vztrajala v aktualni vladi do konca februarske seje DZ. Če se do tedaj nič ne zgodi, bo SLS izstopila iz koalicije.

Na kolegiju govorili le o dnevnih redih

Že zjutraj pa je potekal koalicijski sestanek, ki so se ga udeležili Janez Janša (SDS), Janez Šušteršič (DL), Radovan Žerjav (SLS) in Karl Erjavec (Desus). "Vsak ponedeljek ob pol enih je kolegij predsednika vlade. Na tem kolegiju sodelujemo generalni sekretar, predsedniki vseh odborov vlade in dinančni minister," je po srečanju povedal Šušteršič. "Gremo skozi dnevni red vseh odborov, se o tem pogovorimo, vidimo, ali so zadeve usklajene ali ne. To je bil ta sestanek."

Šušteršič: Le reden sestanek

Zanikal je, da bi se pogovarjali o reševanju politične situacije ali denimo o vprašanju, ali DL ostaja v vladi ali ne. "Ne vem, kaj so SDS-ovi ministri (ki so sestanek zapustili, ravno ko so preostali prišli, op. a.) počeli v tej stavbi. Jaz sem povedal, kje sem bil. Jaz sem bil samo na tem sestanku in pogovarjali smo se samo o stvareh, o katerih se običajno pogovarjamo."

Na novinarsko vprašanje, ali je sploh še smiselno sestavljati dnevni red vlade, če so nekatere stranke napovedale odhod iz vlade, je Šušteršič po navedbah dela odgovoril: "Če vam je žena rekla, da se bo od vas ločila, bi se vam vseeno zdelo v redu, da vsaj vsak dan skuha kosilo in da normalno funkcionirata."

Da bi se na kolegiju pogovarjali o trenutni politični situaciji, je zanikal tudi notranji minister Vinko Gorenak. "Na kolegiju ne," je dejal, na vprašanje novinarjev, kaj pa pred kolegijem, pa je odvrnil: "Imeli smo kratek pogovor."

Vizjak: Sem elektrotehnik in to je vse

Minister za delo Andrej Vizjak je medtem za Finance napovedal, da bo Janševa vlada padla, SDS pa šla v opozicijo. Njegovo ime se je v zadnjih dneh omenjalo kot eno do možnih imen, ki bi zamenjale Janeza Janšo iz. kot možnega šefa tehnične vlade, a Vizjak to možnost zavrača. "Sem elektrotehnik in to je vse, kar je namen moje tehnične stroke. Sicer sem pa politik. Vstopil sem v eno vlado in to je zadosti, da pri tem vztrajam," je povedal za časnik. Ob tem je dodal, da tisti, ki špekulirajo z njegovim imenom zagotovo niso iz vrst stranke Janeza Janše.

Virant: Janša mora oditi

Virantova Državljanska lista je svoje pogoje za to, da ostane v sedanji koaliciji, sporočila že v soboto. Premierja Janeza Janšo je pozvala, naj v desetih dneh odstopi ali pa v državni zbor vloži predlog za glasovanje o zaupnici, ki ga DL ne bo podprla. V koaliciji bi stranka še naprej sodelovala pod pogojem, da SDS zamenja mandatarja, ki bi ga v DL podprli. Prav tako bi še naprej upoštevali koalicijsko pogodbo.

Pahor pričakuje Janševo oceno

Predsednik države Borut Pahor se je na vladno krizo odzval ob robu slovesnosti ob obletnici dražgoške bitke. Dejal je, da od predsednika vlade pričakuje oceno, ali lahko glede na razmere, nastale po objavi poročila protikorupcijske komisije, vlada še naprej uspešno opravlja svoje delo.

Komentarjev 30
  • Scott 22:45 24.januar 2013.

    Čimprej naj gre tale žerjav?Z ženo sta koruptivna,da le malokdo v Sloveniji.

  • ennanova 09:52 15.januar 2013.

    S toplimi pozdravi iz Azerbajdžanahttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/732-s-toplimi-pozdravi-iz-azerbajdzana-s-toplimi-pozdravi-iz-azerbajdzana

  • feferon 09:39 15.januar 2013.

    Vse skup samo sranje! SDS se dobro zaveda, da ima večino in lahko dela z narodom kot svinja z bučam. Krivi ste pa sami saj ste jih volili...