Slovenija
15 ogledov

Erjavec zahteva dodaten resor

seja dz Saša Despot
Pred parafiranjem koalicijskega sporazuma še zaključna uisklajevanja glede delitve resorjev. Če bo komisarka Fajonova, Erjavec zahteva resor več.

Stranke SMC, DeSUS in SD naj bi jutri parafirale koalicijski sporazum. Ta je vsebinsko usklajen, pričakovati pa je še zaključna usklajevanja glede kadrovske razdelitve. V tem tednu bodo po vsej verjetnosti znana tudi imena vseh kandidatov za nove ministre. Novo vlado bomo po napovedih dobili v prvi polovici meseca.

Erjavec s svojimi zahtevami

DeSUS po trenutnem dogovoru pripadajo štirje resorji: ministrstva za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za kulturo in urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. SD bo predvidoma dobila tri resorje: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo.

Medtem ko so kandidati iz obeh manjših strank najverjetnejše koalicije že znani, v SMC večine svojih imen ne razkrivajo. Znano je le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor.

Mandatar Miro Cerar je prve razgovore z morebitnimi ministrskimi kandidati opravil pretekli teden, v tem tednu sledi drugi krog pogovorov.

A razdeljevanje resorjev utegne zaplesti seznam slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je v Bruselj poslala vlada v odhodu. Karl Erjavec namreč v primeru, če bo nova komisarka postala Tanja Fajon iz SD, zahteva nov razrez ministrstev. 

ZaAB za omejitev delovanja zapornikov v vladi

ZaAB bo danes v državni zbor vložila predlog novele zakona o vladi, ki predvideva, da funkcije premiera, ministra ali državnega sekretarja ne more opravljati posameznik, ki je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora. Novelo so v zakonodajni postopek vložili že pred volitvami, a se je postopek končal ob zaključku prejšnjega sklica DZ.

Kot so v v ZaAB pojasnili v sporočilu za javnost, so bili nekoliko razočarani, da nastajajoča koalicija tega predloga ni vključila že v svojo novelo zakona o vladi, ki so jo poslanci potrdili v četrtek. "Volitve so namreč mimo in ni več razlogov za politični prestiž oziroma konkurenčni politični boj," pravi vodja poslanske skupine Jani Moderndörfer.

Za avtentično razlago zakona

Po zapletih na četrtkovi seji glede ustanavljanja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so se v ZaAB odločili še, da bodo vložili predlog za sprejem avtentične razlage 9. člena zakona o poslancih, ki opredeljuje okoliščine, kdaj poslancu preneha mandat. Mandatno-volilna komisija je ravno pred nalogo, da odloči, ali bo predsednik SDS in obsojeni v zadevi Patria Janez Janša lahko ostal poslanec ali ne.

Kot pojasnjujejo v ZaAB, avtentično razlago DZ sprejme takrat, ko neka zakonska določba dopušča različna tolmačenja. Še bolj pomembno pa je, da avtentična razlaga daje zakonodajalcu pravico naknadno razlagati zakon s pravnim učinkom za nazaj in ima obvezno pravno moč. To po mnenju ZaAB pomeni, da bi s sprejetjem avtentične razlage DZ odpravil vse dvome in pomisleke ter različna pravna tolmačenja o Janševem mandatu.

V ZaAB menijo, da Janša kot obsojenec in zapornik, zoper katerega potekajo še drugi postopki, ne more opravljati ne poslanske funkcije niti biti član komisije, ki izvaja nadzor nad organi pregona, ti pa zoper njega vodijo omenjene postopke.

Janšo so namreč predlagali za člana te komisije, zato so poslanci že v ponedeljek sklenili prestaviti glasovanje o ustanovitvi te komisije na čas, ko se bo mandatno-volilna komisija izrekla o Janševem mandatu. O sklepu za ustanovitev komisije so nato poslanci še enkrat glasovali v četrtek, a so ga zavrnili.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:06 01.september 2014.

    Aha in zdej bo odločitev Bruslja vplivala na to če si Erjavčevi zaslužijo še eno ministrsko mesto al ne? Ta logika me spominja na Mujota pa Hasota.

  • Žurnalček 09:36 01.september 2014.

    Boli njega hurac za našo Državao !