Slovenija
22 ogledov

Koalicija: slabe terjatve na posebno agencijo

Andrej Šircelj Saša Despot
Delovna skupina za sanacijo bank: opozicija in koalicija glede posebne agencije za slabe terjatve bank ostajata vsaksebi.

Poslanec SDS in predsednik delovne skupine za sanacijo bank Andrej Šircelj je po današnjem sestanku povedal, da so predstavniki petih koalicijskih strank v delovni skupini sprejeli sklep, da se slabe terjatve bank rešujejo v okviru posebne agencije. Nekaj svojih predlogov glede reševanja slabih terjatev bank so podali v opozicijskih PS in SD, kjer koalicijskemu predlogu sicer niso naklonjeni.

V četrtek z ministrom

Po Šircljevih besedah je zdaj na potezi ministrstvo za finance, ki se lahko odloči, ali bo naredilo še posebne analize glede učinka prenosa slabih terjatev na agencijo in drugih rešitev. Treba je ugotoviti javnofinančne učinke pa tudi odgovornost za nastale slabe terjatve. Šircelj tudi meni, da bodo predlog o prenosu terjatev na posebno agencijo obravnavali še predsedniki strank in vodje poslanskih skupin. V četrtek pa se bodo o predlogu podrobneje pogovorili s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem.

Zbližali stališča o holdingu

Delovna skupina za upravljanje državnega premoženja pa je medtem danes nekoliko zbližala stališča o vsebini zakona o državnem holdingu.

Predsednik skupine in poslanec SDS Marko Pogačnik je dejal, da je nekaj zadev še odprtih in te bodo obravnavali v četrtek, ko se bo sestanka udeležil tudi minister Šušteršič. Za opozicijo je sicer najbolj moteče to, da se zakon sprejema po nujnem postopku.

Problematična Modra zavarovalnica

Po dostopnih informacijah naj bi bilo pri oblikovanju vsebine zakona o Slovenskem državnem holdingu še vedno odprto vprašanje upravljanja z Modro zavarovalnico – ali bo odvisna družba Kapitalske družbe ali odvisna družba holdinga. Ministrstvo mora razrešiti tudi dilemo glede upravljanja kapitalske naložbe v Zavarovalnici Triglav, glede vrednotenja z države na holding prenesenih naložb in glede otvoritvene bilance.

Tudi delovna skupina o upravljanju državnega premoženja naj bi tako delo končala v četrtek, nato pa naj bi osnutek zakonskega predloga romal v roke socialnih partnerjev.

 

 

Komentarjev 4
  • dragec 12:11 14.avgust 2012.

    mirkec, jasno je meni, ni mi pa jasno kaj bi z mojim denarjem v Modri zavarovalnici.

  • g099 12:05 14.avgust 2012.

    Citiram, se izplača prebrati in širiti... :Tokrat ena spodbudna novica:Koliko časa je Holland predsednik Francije? Dobra dva meseca. Tako dolgo,ja, da o Franciji Evropski in Slovenski mediji sploh ne poročajo več. Tudi Janševa vlada omenja zgolj še ...prikaži več Merklovo, pa čeprav ji je tudi v Nemčiji padlo zaupanje na zgolj 33%. Naši še vedno govorijo o Grčiji in Španiji, Francija in Islandija sta TABU!Holland pa je v 2 mesecih naredil:100% je ukinil vsa protokolarna vozila , ...jih dal na licitacijo, izkupiček pa namenil za izgradnjo infrastrukture večjih, do zdaj neurejenih predmestij. Objavil je dokument, ki vsebuje 12 alinej, kjer vsem državnim podjetjem ukinja službena vozila. Holland je prepričan, da si vsak poslovnež, ki letno zasluži 600.000€ ali več, brez težav lahko sam kupi avto. Če tega ne naredi je škrt, nesposoben ali pokvarjen in takih ljudi državna podjetja ne potrebujejo. Pozor. S tem je prihranil 345 milijonov €, ki jih bo do 15.avgusta letos i

  • mirko 10:41 14.avgust 2012.

    Očitno ti ni jasno, da bi se s tem prenosom slabih kreditov iz banka na posebno agencijo razkrilo kdo je dajal te kredite, komu jih je dajal in po kakšnih merilih in kriterijih so bili odobreni. Kdo se temu tako ...prikaži večako močno upira, da se razkrijejo mafijski posli v državnih bankah (predvsem v NLB-ju) ? Opozicijski politiki, predvsem Pozitivna Slovenija z Jankovičem na čelu.