Slovenija
19 ogledov

Po uri in pol z Jankovićem Pahor molčal

Zoran Janković Boštjan Tacol
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković tudi po zapletih na ustanovni seji državnega zbora (DZ) nadaljuje pogajanja s strankami za oblikovanje koalicije. SDS in SD pričakujeta poteze predsednika republike.

"S pogovori grem naprej in videli bomo, kdo drži figo v žepu," pravi najverjetnejši bodoči mandatar Zoran Janković. Po njegovih besedah je pomembno, da se vlada čim prej oblikuje.

Pahor molčal

Sestanek s predsednikom SD Borutom Pahorjem se je zaključil po uri in pol. Pahor izjav ni hotel dajati.

V petek se Janković sestane s pogajalsko skupino Liste Virant. SLS vabila na pogajanja do zdaj še ni prejela, prav tako ne DeSUS. Karl Erjavec pa se je po neuradnih informacijah pripravljen sestati le še s tistim, ki bo predlagan za mandatarja.

Medtem 24ur pa poroča, da je zmagovalec predčasnih volitev pri sestavljanju koalicije izgubil vsaj DeSUS, če ne tudi Gregorja Viranta.

Mostovi še stojijo

Janković glede na novinarsko vprašanje zatrjuje, da prvak DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji nista "požgala mostov" njegove vlade.

Ponovil je, da so za predsednico državnega zbora (DZ) kandidirali odlično kandidatko, Mašo Kociper, ki je nov obraz. Kandidirali so jo po njegovih besedah zato, ker so bili za predsedniško mesto DZ dejansko trije kandidati – predsednik SD Borut Pahor, Virant in Erjavec. Danes bi se, pravi Janković, glede kandidature Kociprove odločil enako.

Kot bistveno pa izpostavlja, da je DZ konstituiran, kar je podlaga za sprejem interventnega zakona.

SD in SDS k potezi kličeta predsednika Türka

Poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk je pred sestankom izpostavil, da je po konstituiranju Državnega zbora zdaj na potezi predsednik republike, ki se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin in potem določil mandatarja. V zvezi s kandidaturo predsednika SD Boruta Pahorja za predsednika DZ je ocenil, da to ni bila napaka.

Jože Tanko iz SDS pa je pred srečanjem s sindikatiin parlamentarnimi strankami podobno poudaril, da je predsednik republike Danilo Türk tisti, ki bo "dobro premislil o situaciji" in se tudi odločil, koga bo predlagal za mandatarja. Tako je vse odvisno od njega, meni Tanko in zato po njegovem "ni nobene potrebe, da vnaprej špekuliramo, kaj se bo zgodilo".

Komentarjev 8
  • Trsten 12:32 24.december 2011.

    Turćin je predsednih vseh Slovencev. D o zdaj je bil katastrofaslno enostranski in to celo z javnimi izjavami. Pa keri kreteni se še zavzemajo za take kreature.

  • Marin Rubeša 20:59 22.december 2011.

    se strinjam in ti pritiski iz odzadja so očitno preveliki ter nerazumni zato pasmo tam kjer smo

  • Marin Rubeša 20:58 22.december 2011.

    sej to je problem da ni junaka tukaj da sprevi te glave skupaj in da enkrat pozabijo kaj je bilo in speljejo to Slovenijo nekam tako samo propadamo....