Slovenija
24 ogledov

Koalicijske stranke za ukinitev državnega sveta

Gregor Virant Saša Despot
Poslanske skupine SDS, Lista Virant, DeSUS in NSi so v parlamentarno proceduro vložile predlog spremembe ustave za ukinitev državnega sveta, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik DZ Gregor Virant.

Za ukinitev državnega sveta imajo za zdaj zagotovljenih 43 glasov poslancev, medtem ko jih za spremembo ustave potrebujejo 60. Tako Virant pričakuje dobro, pametno presojo tudi v drugih poslanskih skupinah.

"Predvsem računamo na poslansko skupino Pozitivne Slovenije, kjer med kolegi poslanci čutimo kar naklonjenost tej rešitvi, da se ukine državni svet," je dejal.

Virant: DS je nepotrebna institucija

Virant je na današnji novinarski konferenci navedel tudi argumente v prid ukinitvi državnega sveta (DS). Po njegovem mnenju je državni svet nepotrebna institucija.

Dvodomni parlamenti temeljijo, kot navaja Virant, bodisi na federativni ureditvi države ali pa se pojavljajo v državah z monarhično tradicijo. Nič od tega pa za Slovenijo ne drži, zato ga po njegovem mnenju ne potrebujemo.

Z ukinitvijo državnega sveta bi se tudi skrajšal in poenostavil zakonodajni postopek, trdi Virant. Poleg tega bi se z ukinitvijo po njegovem mnenju zagotovilo preglednejšo demokratično proceduro.

Državni svet po Virantovi oceni vnaša določeno nepreglednost v zakonodajni postopek, saj skozi državni svet govorijo posamezne interesne skupine, pa tudi politične stranke.

Ukinitev je "upravičena in racionalna"

Po Virantovem mnenju je ukinitev državnega sveta upravičena in racionalna tudi z vidika javnofinančnih izdatkov. Letni prihranek v višini približno dveh milijonov evrov, kolikor znaša proračun državnega sveta, ni velik prihranek, priznava Virant, a dodaja, da "gre za demonstracijski učinek in zgled, da se z nižanjem javne porabe začne pri samem vrhu".
Komentarjev 4
  • xy 20:53 17.april 2012.

    dej Prevarant ne seri, osel gre le 1. na led. Res pa je, da je Janković pri tebi šel že večkrat, mislim pa, da ti tokrat nebo ratal, čeprav je sedaj led v Stožicah.

  • privat 20:43 17.april 2012.

    ukinit jih je treba vse....

  • nina 19:30 17.april 2012.

    naj ukinejo vse politike,ki so na oblasti in delajo samo kažin že 20 let saj tako ni nič pametnega od njih gospodarstvo so že vničili, Namesto,da bi se vkvarjali za rešitev države jo spravljajo v prepad.Nerabimo takih,ki nevedo kaj delajo.