Slovenija
39 ogledov

Do zdravstvene reforme koalicija ni prišla

Kuster Lipicer Anže Petkovšek
Na večurnem srečanju koalicija ni uspela najti skupnega jezika o reorganizaciji centrov za socialno delo. O zdravstveni reformi sploh niso razpravljali.

Po sestanku je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer dejala, da se bodo o zdravstveni reformi pogovarjali prihodnji teden, ko naj bi se sestali predvidoma v torek. 

V DeSUS so izpostavili pripravo zakona o demografskem skladu. Predsednik stranke Karl Erjavec je dejal, da imajo zagotovila, da bo šel predlog kmalu v parlamentarni postopek. Koalicija naj bi ga obravnavala 6. aprila, sledila bo obravnava na vladi in v DZ. Gre za enega ključnih projektov DeSUS v tem mandatu.

Pomisleki o reorganizaciji CSD-jev

V DeSUS imajo pomisleke o reorganizaciji centrov za socialno delo, ki jo pripravljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da jih moti organizacijska shema. V manjših občinah namreč že tako po njegovih besedah izgubljajo v javnem sektorju, od davčne uprave do inšpekcijskih služb in sodišč.

Jurša je spomnil, da so že ob prvi interpelaciji ministrice za delo Anje Kopač Mrak opozorili, da je ključnega pomena politika v socialnih zavodih, v svetih zavodov in na direktorskih položajih. Tako je po njegovem mnenju tudi ključno, kako bodo v prihodnosti organizirani centri za socialno delo, ki da morajo biti blizu ljudem.

Regres za upokojence želijo najkasneje julija

Koalicija je razpravljala tudi o položaju upokojencev. Po Erjavčevih navedbah v prihodnjem letu zakon o uravnoteženju javnih financ ne bo več veljal oz. bo veljalo zakonsko določeno usklajevanje pokojnin in regres za upokojence. V DeSUS želijo, da bi bil regres za vse upokojence letos izplačan najpozneje v juliju.

Drugi tir, vojska, ...

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je kot prioriteto izpostavil sprejemanje zakona o drugem tiru, ki so mu partnerji danes namenili veliko pozornost. "Ključno je, da pohitimo, da se prijavimo na evropska sredstva," je dejal.

SD je odprl tudi vprašanje položaja vojakov, ki bi morali imeti po njihovem mnenju enak status kot policisti. A danes koalicija o tem še ni podrobneje razpravljala, saj tudi ni bilo obrambne ministrice Andreje Katič.

Koalicija je po besedah Kustec Lipicerjeve govorila tudi o okoljski in prostorski zakonodaji ter se seznanila s stanjem na področju javnih financ.

 

O volitvah še ni bilo besed

"Danes se o volitvah nismo pogovarjali. Bili smo si enotni v tem, da bomo delali še naprej, tako kot do zdaj," je povedala Kustec Lipicerjeva. Han pa je bil glede vprašanja o skupnih imenovalcih koalicije nekoliko v zadregi. Ljudje imajo po njegovih navedbah realne probleme, ki se jih rešuje z aktivnostjo vlade, sprejemanjem zakonodaje. "Upam, da bo ne glede na to, da je še eno do volitev, vsebina pred političnimi kalkulacijami," je dejal Han in ocenil, da pa so si verjetno pri tem vsi enotni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:29 30.marec 2017.

    Poslanci SMC in njihova ministrica neusklajeni glede točenja alkohola na športnih prireditvah........ej stara ,daj natoči še ga en liter ali dva .....jebeš reforme in zdravje .