Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Koga vidite?

Marilyn in Einstein Youtube
Raziskovalci so naredili hitri test za naš vid. Poleg tega jih je zanimalo, kako delujejo naši možgani in koga vidijo, če imajo na voljo le 50 milisekund.

Raziskovalci iz Inštituta za tehnologijo iz Massachusettsa so naredili hitri test za naš vid. Naredili so hibridno podobo iz zabrisane fotografije Marilyn Monroe in iz ostrih linij obraza Alberta Einsteina.

Tisti, ki imate dober vid, bi morali videti po parametih testa najprej oddaljeno fotografijo lepotice. Ko se njena fotogarfija približuje, bi morali postopoma videti tudi poteze Einsteina. Ko je slika popolnoma blizu, bi morali tisti z dobrim vidom videti znanega znanstvenika, tisti s slabim vidom, pa ga v fotografiji ne bodo prepoznali. Videli bodo le Marilyn Monroe.

Delovanje možganov 

Raziskovalce je zanimalo še, koga prepoznamo na fotografiji, če jo gledamo krajši čas. Udeležencem v poskusu so pokazali hibridno sliko za 30 milisekund. Ti so videli le Marilyn Monroe. Tisti, ki so gledali sliko 150 milisekund, so videli tudi Einsteina. To dokazuje, da naši možgani vidijo najprej širšo sliko in se šele kasneje osredotočijo na podrobnosti. Če vidijo torej podobo le za kratek čas, bodo hitro prepoznali neko splošno podobo, ne bodo pa imeli časa, da bi obdelali podrobnosti. Strokovnjaki menijo, da je njihova ugotovitev lahko zelo pomembna za podjetja in oglaševalce. Kot primer so podali oblikovanje logotipov, ki so od daleč videti drugače, ko se približujejo pa spreminjajo podobo.

Video je objavljen na kanalu Youtuba ASAP, ki je posvečen znanstvenim tematikam.  

 

Komentarjev 1
  • ficrazom 18:58 05.april 2015.

    Ravno obratno je. Če vidiš Einsteina, imaš dober vid. V videu tako povedo, ampak je v angleščini.