Šport
19 ogledov

Kolajna za Slovenijo, Rusi do prvega zlata

peter prevc janez kocijančič olimpijske igre soči Stanko Gruden/STA
Drugi dan tekmovanj na olimpijskih igrah v Sočiju je na svoj račun prišla tudi Slovenija – Peter Prevc si je suvereno priboril srebrno kolajno. Med vrhunci dneva je bil tudi moški smuk, ki ga je presenetljivo osvojil Avstrijec Matthias Mayer.

Prevc, ki je bil po prvi seriji na tretjem mestu, je v finalni seriji pridobil eno mesto in zaostal le za vodilnim v svetovnem pokalu, Poljakom Kamilom Stochom. Tretji je bil Norvežan Anders Bardal. Jernej Damjan je končal na devetem, Jurij Tepeš pa na 26. mestu. Robert Kranjec je zaradi poškodbe tekmo izpustil.

Mayer na brutalni progi šokiral favorite


Vrhunec dopoldanskega dela je bil moški smuk.
Triindvajsetletni Mayer je na brutalni progi Roza Hutor, na kateri se je v soboto poškodoval Rok Perko, slavil pred Italijanom Christofom Innerhoferjem in Norvežanom Kjetilom Jansrudom. Glavni favorit, Američan Bode Miller, je bil šele osmi, Norvežan Aksel Lund Svindal pa četrti. Klemen Kosi je osvojil 24. mesto.

Gregorinova na strelišču ob kolajno

Biatlonke so imele na sporedu sprintersko tekmo na 7,5 kilometra. Najboljša je bila Slovakinja Anastazija Kuzmina, srebro je z Olgo Viluhino odšlo v Rusijo, bron pa z Vito Semerenko v Ukrajino. Edina slovenska tekmovalka Teja Gregorin je bila s 15. mestom zadovoljna, čeprav jo je zgrešen strel oddaljil od olimpijskega odličja.

Cologna pred Hellnerjem in Sundbyjem

V dvojnem zasledovanju je slavil švicarski tekač Dario Cologna. Po 15 kilometrih klasičnega in 15 kilometrih prostega teka je premagal Šveda Marcusa Hellnerja in Norvežana Martina Johnsruda Sundbyja.

Dario Cologna | Avtor: Reuters Reuters

Andersonova prideskala do zmage, prvo zlato za Rusijo

Jamie Henderson, Enni Rukajarvi, Jenny Jones  | Avtor: Reuters Reuters
V deskarskem snežnem parku je slavila Američanka Jamie Anderson, v hitrostnem drsanju na 3.000 metrov pa Irene Wust. V ekipni preizkušnji umetnostnega drsanja so bili najboljši Rusi, kar je prva zlata medalja za gostiteljico iger, Rusijo. V sankaškem enosedu je bil najboljši Nemec Felix Loch.

Putin pohvalil in opozoril drsalce

Rusko zmago si je ogledal tudi predsednik države Vladimir Putin in videl četrto olimpijsko kolajno Plušenka. Pred tem je ruski zvezdnik osvojil zlato 2006 ter srebro 2002 in 2010. Plušenko se je s tem pridružil Švedu Gillisu Grafstroemu, ki je doslej kot edini umetnosti drsalec osvojil štiri olimpijske kolajne. Njemu je to uspelo med letoma 1920 in 1932.

Na drugi strani je rosno mlada Julija Lipnicka prav tako Rusiji izdatno pomagala do zlata. "Bila sem malce živčna po nastopu Jevgenija, toda ekipe nisem želela pustiti na cedilu. Bil je zelo vesel po mojem nastopu, me poljubil in mi čestital," je povedala Lipnicka.

Tekmovalka v plesnih parih Jekaterina Bobrova pa je razkrila, kaj jim je po uspehu dejal Putin: "Dejal je, da smo zelo dobro nastopili, a naj se nikar preveč ne sprostimo, saj nas čakajo še posamična tekmovanja."

Pregled kolajn po 13 odločitvah:

Država             Zlato Srebro Bron Skupno

1. Norveška         2         1       4         7
2. Nizozemska     2         1       1         4
3. ZDA                 2         0       2         4
4. Kanada            1         2       1         4
5. Rusija                1         2       1         4
6. Avstrija             1        1        0         2
7. Nemčija            1        0        0         1
8. Poljska              1         0        0         1
9. Slovaška            1         0       0          1
10. Švica                 1         0        0         1
11. Švedska         0         2        0         2
12. Češka            0         1        1         2
13. Italija                 0         1        1         2
14. Finska            0        1        0         1
15. Slovenija          0         1        0         1
16. VBr                0         0        1         1
17. Ukrajina             0         0        1         1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.