Slovenija
50 ogledov

Kolar Celarčeva se bo zagovarjala pred koalicijo

SMC kongres Saša Despot
Milojka kolar Celarc, ministrica za zdravje, bo morala danes koalicijskim partnerjem pojasniti kako bo odpravila težave v zdravstvu. Iz NSi so medtem sporočili, da ne bodo vložili svoje interpelacije zoper ministrico pač pa podprli interpelacijo SDS.

Predsednik DeSUSa Karl Erjavec, pričakuje, da bo ministrica kmalu vložila zakonodajne predloge in pospešila aktivnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi. Pojasnila pričakuje tudi prvak SD, ki meni, da bi moralo biti krajšanje čakalnih dob prioriteta.

Kolar Celarčeva bo morala pojasniti veliko stvari, v prvi vrsti to, kar bi morala že ob nastopu mandata - kaj pravzaprav so vsebinske rešitve v dveh glavnih reformnih zakonih. "Tega danes še ne vemo, vemo samo, da ministrica obljublja veliko, ne vemo pa, kako bo to financirano," je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil poslanec DeSUS in nekdanji minister Tomaž Gantar. 

Gantar: Brez jasnih rešitev ministrica nima moje podpore

V tem trenutku je nemogoče napovedovati, kako bo DeSUS glasoval ob obravnavi interpelacije, je dejal Gantar. Prepričan je, da bo ministrica iz njihovih vrst dobila tudi glasove podpore. A za zdaj Gantar lahko govori o sebi in kot pravi, brez jasnih vsebinskih rešitev in rokov, ministrica njegove podpore ne more imeti.

Odgovornosti za vse, kar je v zdravstvu narobe, se ne more pripisati ministrici, a nekateri očitki po njegovem mnenju imajo osnovo in so dobro utemeljeni.

Gantar sicer razume, da ministrica vseh zakonov, z ekipo, ki jo ima na razpolago, ni uspela pripraviti, a se mu zdi nedopustno, da ni pripravila niti vsebinskih rešitev, kako doseči določene cilje.

Posebnega roka za pojasnila ji ne postavljajo, ta pričakujejo na razgovorih, ki jih bodo imeli z ministrico. Za pojasnila, kako vidi problem financiranja, kako zagotavljati sredstva, kako vidi organizacijske spremembe, kako zavodom dati avtonomijo, niso potrebni meseci študija, je prepričan. In če predsednik vlade Miro Cerar Kolar Celarčevo iskreno podpira, ji bo vsaj pri virih financiranja priskočil na pomoč, je dodal Gantar.

Ker od ministrice pričakujejo vsa ta pojasnila, Gantar tudi ne pričakuje, da bi se poslanci DeSUS o podpori ministrici odločali že danes.

Pozno popoldne se bo namreč koalicijski vrh sestal s Kolar Celarčevo, nakar je pričakovati njeno izjavo ter izjavo premierja Cerarja.

Temeljni zakoni v zakonodajni postopek

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je pojasnila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu.

Mateja Vraničar | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Koalicijski vrh se bo popoldne najprej sestal s kandidatko za finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, ki jo bo pristojni odbor DZ-ja zaslišal v sredo. Težav ni pričakovati, saj jo tudi koalicijski partnerji podpirajo.

Sledilo bo srečanje z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celac. V DeSUS-u in SD-ju kritik na njen račun ne skrivajo, od nje pa med drugim pričakujejo odgovor na očitke v interpelaciji, ki jo je v petek vložil SDS. Interpelacijo je pripravil tudi NSi, ki bo sporočil, ali bo podprl predlog SDS-a ali pa bo vložil svojega.

NSi: Pomembno je le, da dobimo boljšegaa ministra 

SDS je proti ministrici za zdravje v petek vložil interpelacijo. Očita ji, da pripravlja zakonodajo na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Odgovornost ji pripisujejo tudi za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, neukrepanje pri koruptivnih dejanjih v zdravstvu in čakalne vrste. Interpelacijo je pripravljala tudi NSi, ki pa jo je SDS prehitel. Iz NSi sodanes sporočili, da svoje interpelacije zoper Milojko Kolar Celarc ne bodo vložili, pač pa bodo podprli in interpelacijo SDS.

Želijo si namreč, da bi vlada dobila boljšega ministra za zdravje, ki bo končno izpeljal zdravstveno reformo, skrajšal čakalne vrste in uredil financiranje v zdravstvu, je pojasnil Jernej Vrtovec, ki med očitki ministrici izpostavlja tudi njen način kadrovanja.

Trideset strani interpelacije zoper ministrico, ki so jo pripravili v NSi, Vrtovec označuje za izredno strokoven in utemeljen dokument. Zato je njihova vsebina lahko dopolnilo interpelaciji SDS. "Ne gremo se prestižnih bojev, ne želimo obremenjevati ljudi in DZ z nekimi postopki, kajti cilj je to, da dobimo boljšega zdravstvenega ministra, ne pa kupčkanje in kalkulacije," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • valerijakregar 08:33 07.september 2016.

    malce širši vpogled v "etiko in moralo" delovanja te ministrantke. razen prelaganja papirjev in spornih menjav - nula, zero, niente, ništa...................od te upokojenke !!!!!!!!skrbi le za to , da se zdravstveni mafiji finančno stanje ne bi poslabšalo.denarja ni..............(!!!????????????????????)<br ...prikaži več90 letni (neregistriran !!!!!!!!!!!!!)lobist (plenilec) in nihče od "dvornih dobaviteljev" medicinske opreme, se doslej še ni pritožil nad pomanjkanjem finančnih sredstev v zdravstvu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!o ostalih "čednostih" te ministrantke pa tule :http://nova24tv.si/aktualno/ministrica-ukazala-kupovanje-drazjih-zdravil-od-enega-ponudnika-ali-kdo-v-tej-vladi-ni-koruptiven/

  • Avatar Leon
    Leon 19:41 06.september 2016.

    Cerar in njegove kokoške ! Ojojoj !