Avto
94 ogledov

Kolesarji onesnažujejo okolje. Jih je treba obdavčiti?

Kolesar Profimedias
Za 28.800 prevoženih kilometrov na kolesu na leto kolesar proizvede 372 kilogramov ogljikovega dioksida, moderni hibrid pa okoli 3.800 kilogramov.

Ogljikov dioksid nastaja pri zgorevanju organskih snovi, če je na voljo zadostna količina kisika. Ko vdihavamo kisik, izdihavamo ogljikov dioksid. Ko telovadimo je izdih ogljikovega dioksida večji.

Neimenovani pravnik v državi Washington v ZDA prav zaradi tega zahteva obdavčitev kolesarjev. To zahteva v ameriški zvezni državi, ki velja za kolesarski raj. Državo Washington je Forbes uvrstil med dvajset do kolesarjev najbolj prijaznih krajev.

Pravnik pravi, da je vožnja s kolesom glavni krivec za povečanje emisij ogljikovega dioksida. Strogo gledano ima prav, a to ni glavna težava. Vsaka športno aktivna oseba med športno aktivnostjo proizvede več emisij ogljikovega dioksida, kot tisti, ki počiva v postelji. To je znano.

Po pisanju ameriških medijev se pravnik zato ni zavzel za direktno obdavčitev kolesarjev, pač pa obdavčitev nakupa novih koles, po vzoru na obdavčitve avtomobilov. Taki predlogi so se slišali celo v ameriškem kongresu.

Bizarni razlogi

Obdavčitev koles branijo z zelo nenavadnimi argumenti. Trenutno avtomobilisti plačujejo uporabo cest, kolesarji pa ne, tudi ne kolesarskih stez. Ker kolesarji ne potrebujejo točiti goriva, država tudi na ta način ne dobi prihodka za gradnjo in vzdrževanje cest. Zagovorniki uvedbe davka pravijo, da kolesarjenje povečuje utrip srca in povečuje dihanje, s tem pa tudi izločanje ogljikovega dioksida. Nasprotniki pravijo, da emisije nastajajo med dihanjem, kar je povsem naravno v primerjavi z avtomobili, ki so produkt industrije, oziroma zgorevanja fosilnih goriv.

Znanstveniki so celo naredili grobe izračune o letnem izpustu CO2, ki ga proizvedejo kolesarji, oziroma avtomobili. Izračuni so pokazali: moderni avtomobil s hibridnim pogonom na leto pri 28.800 prevoženih kilometrov v zrak izpusti 3.800 kilogramov, voznik kolesa na isti razdalji proizvede 372 kilogramov CO2.

Pri tem je pomemben podatek predvsem ta, da kolesarji ne proizvajajo najbolj škodljivih plinov, NOx, HC in CO. Zato je vsaka primerjava podatkov neprimerna, kolesarje označevati za onesnaževalce, pa neumno.

Komentarjev 14
  • kapibara 11:20 25.maj 2015.

    isto za pešce..potlej bomo pa kar 3x plačevali iste stroške..uporabnino cest in ostalega..škoda bo pa izplačana 1x .. :-(

  • Avatar hal69
    hal69 09:22 25.maj 2015.

    Zanimivo naprimer je, da ko si na kolesu, ti gredo na živce avtomobilisti in pešci, ko pa si v avtu pa ti gredo na živce kolesarji in pešci, pešcem pa itak oboji ostali. Uveditei registracijo za kolesa in boste lahko ...prikaži več kasirali razne takse in uporabnine, pa še zavarovanje ob primeru nesreče bo pokrito.

  • Kolesar___777 17:44 24.maj 2015.

    Pa še to , večina kolesarjev ima tudi avtomobile in motorje , le ti so pismeni in ravno tako plačujejo takse , ali pa če hočeš davke !