Šport
60 ogledov

Kolesar priznal, pri ekipi Sky skrili zadevo

Sky Chris Froome Tour de France EPA
Pri ekipi Sky, ki se je v preteklosti hvalila s 'čistostjo' svojih kolesarjev, so zamolčali še en incident.

Kolesarska ekipa Sky, ki velja za eno izmed najmočnejših moštev na svetu, v preteklosti pa je poudarjala ničelno toleranco do dopinga, je v vedno večjih težavah zaradi prikrivanja zadev v povezavi z jemanjem poživil.

Predvsem v Veliki Britaniji je odmevala zgodba o torbi, ki jo je leta 2011 ob koncu kolesarske dirke Critérium du Dauphiné prejel kasnejši zmagovalec Toura in cestne preizkušnje na olimpijskih igrah v Londonu Bradley Wiggins. Zdravnik ekipe vsebine torbe ni zapisal v računalnik, to zahtevajo pravila, kasneje pa naj bi mu prenosni računalnik ukradli na počitnicah v Grčiji. Zdravnik Richard Freeman se zaradi slabega zdravja ni uspel udeležiti zaslišanja, ki se je posvetilo tej zadevi.

Freeman sicer trdi, da se je v kovčku nahajal dovoljeni Fluimucil, ki ga v Veliki Britaniji ni mogoče dobiti brez recepta, drugače je v Franciji. Vodja britanske protidopinške agencije (Ukad) Nicole Sapstead je povedala, da ne obstaja potrdilo, ki bi potrjevalo nakup omenjenega zdravila s strani britanske kolesarske zveze, obstajajo pa dokazi, da je bil nabavljen triamcinolon, sintetični kortikosteroid, ki je dovoljen le ob zdravstvenih težavah športnika.

Ukad je po besedah Sapsteadove naletela na odpor britanske kolesarske zveze ob preiskavi dogajanja na dirki Dauphiné, pri zvezi so se izgovarjali na zaupnost med zdravnikom in pacientom."Vse skupaj je čudno. Pričakuješ, še posebej od ekipe, ki je bila zasnovana na trditvah, da je cestno kolesarstvo lahko čisto, da bo ponudila dokaze o nepravilnem sumničenju," je dejala predsednica Ukada. Freeman je sicer edini od 34 zaslišanih oseb, ki trdi, da ve, kaj je bilo v sporni torbi. Tudi oseba, ki je pri britanski kolesarski zvezi spakirala vso zadevo, pravi, da ji ni znana vsebina torbe.

Priznanje kolesarja

Nov udarec Skyju je zdaj porizadel nekdanji kolesar ekipe Josh Edmondson, ki je BBC-ju priznal uporabo injekcij. Ta si je v letu 2014 na dva do tri dneve vbrizgaval mešanico sicer dovoljenih vitaminov, a je v kolesarstvu uporaba injekcij nedovoljena. Pri početju ga je ujel eden od moštvenih kolegov, ki ga je prijavil vodstvu Skyja, a so se vodilni odločili, da vso zadevo ne sporočijo pristojnim protidopinškim agencijam, tako nalagajo pravila, in so raje vso reč pometli pod preprogo.

Takratni moštveni zdravnik Steve Peters je zanikal prikrivanje in da so se za takšen korak odločili, ker jih je skrbelo Edmondsonovo duševno zdravje. Kolesar uporabe injekcij ekipi po njegovih besedah ni priznal. "Glede na to, da ni bilo dokazov o kršenju protidopinških pravil, smo se odločili, da ne potenciramo stvari in incidenta ne naredimo za javno zadevo. Takšna odločitev je bila sprejeta v korist kolesarja," so zdaj zapisali pri ekipi. Edmondson je BBC-ju povedal drugačno zgodbo. Svoje početje naj bi ekipi priznal. Zdaj mu grozi šestmesečni suspenz, če bo spoznan za krivega.

Vso reč bo zdaj preiskovala tudi UCI (Mednarodna kolesarska zveza), ki pa je v preteklosti prav tako že znala zamolčati nepravilnosti. "Smo v zvezi z Ukado in preučujemo primer. Za zdaj ne bomo več dajali komentarjev na to temo," so dejali pri UCI, kjer verjetno niso navdušeni nad početjem ekipe, ki velja za 'čisto'.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.