Šport
41 ogledov

Kolesarji kot poskusni zajčki

kolesarji sp doha EPA
Letošnje kolesarsko svetovno prvenstvo, ki te dni poteka v Dohi, je po mnenju strokovnih medijev neke vrste testni poligon, kolesarji pa poskusni zajčki.

Kot je poročal spletni portal velonews, so visoke temperature glavna težava nekaterih favoritov za visoka mesta, nekatere ekipe so si zato celo omislile hladilne bazene.

Ni nenavadno, da imajo nekateri kolesarji letos med aktivnostjo na sebi tudi termometer, ki meri telesno temperaturo, s tem si želijo v vodstvih ekip preprečiti srčni oziroma vročinski udar.

Temperature ozračja se na prizorišču v teh dneh sicer gibljejo okrog 38 stopinj Celzija, znanstveniki pa kolesarje že uporabljajo kot predmet svojih raziskav pri določanju vpliva visokih temperatur na kolesarske sposobnosti.

Tablete s temperaturnim senzorjem

Eden od preizkusov je v teh dneh vključil tudi Toma Doumolina, ki je v vožnji na čas dosegel 11. mesto. Skupaj s še nekaj kolesarji je pristal na poskus in spil majhno, v velikosti graha veliko tabletko, ki je vsebovala temperaturni senzor. Tableta se bo kasneje ali pa se je že preko prebavil izločila iz telesa, tačas pa znanstvenikom sporočala pomembne podatke o telesni temperaturi kolesarja in povezavo, kako se najhitreje regenerirati potem, ko je bilo telo izpostavljeno visoki temperaturi in velikim naporom.

Zaradi visoke vročine bodo prireditelji letošnjega prvenstva morali tudi skrajšati nedeljsko cestno dirko na zgolj 150 kilometrov. To se sicer ne bo zgodilo, če bo držala vremenska napoved, ki trenutno predvideva manjšo ohladitev na "zgolj" 35 stopinj Celzija. Polna dolžina nedeljske dirke je sicer 250 kilometrov.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.