Slovenija
271 ogledov

Koliko je Slovenija doslej odštela za arbitražo?

Piran megla Suzana Kos
V tem tednu bo znana odločitev arbitražnega sodišča, pred katerim je Slovenijo zastopala kupica domačih in tujih strokovnjakov. In za honorarje slednjih je Slovenija v procesu arbitraže porabila tudi največ sredstev ...

Daleč največ so v arbitražnem postopku Slovenijo stali tuji ugledni odvetniki, ki so zastopali Slovenijo pred sodiščem. Med njimi so bili Alain Pellet, Sir Michael Wood, Rodman R. Bundy, Daniel Müller ter njihovi asistenti (Alina Miron, Eran Sthoeger, Natasha Harrington in Maja Menard). Za njihove honorarje je država skupno namenila kar 3,077 milijona evrov. Ob tem pa je morala seveda pokriti tudi njihove nočitve v Sloveniji, za kar je šlo 31 tisočakov.

Slovenija je pri tej arbitraži, ki je za Slovenijo daleč najbolj pomembna doslej, najela tudi več uglednih domačih strokovnjakov in inštitutov s področja prava, geografije in zgodovine … Na primer Vasilko Sancin, Aleša Gabriča in tudi Mira Cerarja, še preden je postal premier.

Poleg njih pa sta Slovenijo zastopali še agentka Mirjam Škrk in soagentka Nataša Šebenik. Nekdanja agentka Simona Drenik je s funkcije agentke odstopila 23. julija 2015.

Odprto še vprašanje glede stroškov sodišča ...

Ob vseh ostalih stroških, ki so nastali zaradi priprave na zastopanje Slovenije, se tako skoraj ob koncu skorajda porazgubi strošek arbitražnega sodišča. Zanj je skupno Slovenija doslej plačala 1,65 milijona evrov.

Državi sta v začetku v skladu s sporazumom stroške za arbitražno sodišče delili in vsaka od držav je pokrila polovico. Ker pa je Slovenija z nedovoljenimi pogovori med nekdanjim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik kršila pravila arbitraže, je sodišče v delni razsodbi Sloveniji naložilo, naj nakaže sredstva za pokritje dodatnih stroškov sodišča.

Slovenija je tako prejela še en račun v višini 800 tisoč in kot so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve ga je novembra tudi plačala. A arbitražno sodišče je ob tem izpostavilo tudi, da "si do izreka končne razsodbe pridržuje pravico, da dokončno razdeli stroške“.

Iz Hrvaške je bilo sicer že mogoče slišati, da za arbitražo država ne bo dala niti kune več.

Pod črto je Slovenija za verjetno najpomembnejšo arbitražo doslej porabila 6.609.383,94 evra. K vsem tem stroškom pa je treba prišteti še skoraj sto tisočakov, ki jih je pokrila ambasada v Haagu. Končni strošek tako za zdaj znaša 6.709.107,83 evra.

 

Komentarjev 10
  • kapibara 16:40 27.junij 2017.

    Če je EU uvedla sankcije Ruskemu medvedu, pa ne bo enim malim hrčkom :-)

  • jakec1575 07:43 27.junij 2017.

    Minoren strosek, glede na to o cem se odloca. smo placali veliko vec za kazen odklopa elektrike hrvatom in pa bomo skozi ceno elektrike za tes pa bomo skozi davke za drugi tir pa smo za slabo banko skozi dajatve ...prikaži več in davke ter dohodnino. samo tega ne vidimo. tako da cas je za resnico.

  • wolf.ata 00:14 27.junij 2017.

    ja pa to,na meji malo bremzat,ne malo pardon,90% -no bremzati