Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Koliko nas bodo stali ti migranti?

Ne, draga vlada, bralci, kolegi, to ni pravo vprašanje ...

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Koliko nas bodo stalo 207 migrantov? Ne! Pravo vprašanje bi bilo, kaj bomo z njimi pridobili. Če tudi nas nastanitev vsakega stane nekaj več kot deset evrov na dan, tako so vsaj včeraj poročali kolegi s 24ur, pa bi se morali spraševati, kaj vse lahko z njimi pridobimo. V smislu kulinarike, običajev in nenazadnje tudi jezika. Arabščina, perzijščina ... To so jeziki, ki jih v Sloveniji govori le peščica in tudi zelo težko se jih je naučiti - čeprav sem tu pristranska - bi rekla, da veliko težje kot slovenščino. Si predstavljate, kaj vse lahko prispeva materni govorec arabščine slovenskemu podjetju, ki se trudi vstopiti na trg na Bližnjem vzhodu. Veliko.

207 ljudi, ki bo prišlo k nam - če bo plan požegnala večina evropskih držav - je pot k nam dodobra preplačala. Odšli so brez vsega, pa ne zato, ker jim njihova država ni plačala dovolj velike socialne podpore, da bi lahko sedeli in pili kavo, ampak ker so bili v to prisiljeni. Zaradi vojne, pritiskov, nestrpnosti ... To so povečini mladi ljudje, ki v življenju hočejo več kot le preživeti, radi bi živeli. To so družine, ki za svoje otroke hočejo več od životarjena. Nekako dvomim, da je njihov namen, po tem ko so prepotovali več tisoč kilometrov nevarno pot, sedeti križem rok v Sloveniji in životariti s 300 evrov socialne pomoči.

No, če vas zgornji argumenti niso prepričali, pa je preprosto potrebno, da jih sprejmemo, ker je tako prav. Pika. Da naj jih sprejmejo drugi, ker mi nimamo nič z njihovim prihodom? No, če se prav spomnim, je bila Slovenija vpletena v vojaška posredovanja v Iraku in Afganistanu, pa še kje. Ja, se je morda kdo vprašal, koliko nas bo pa to stalo in kaj bomo s tem pridobili?

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Karmen Cerar 14:40 21.maj 2015.

    Podpis!

  • matermila 12:21 20.maj 2015.

    Si predstavljate, kaj vse lahko prispeva materni govorec arabščine slovenskemu podjetju, ki se trudi vstopiti na trg na Bližnjem vzhodu. Veliko.Ali se je gospodična,ki so ji tile eksoti očitno kar všeč,vprašala mogoče,koliko njih pa zna slovenščino,da bi lahko bili ...prikaži več prevajalci?Ali je morda izračunala,koliko bi stalo njihovo šolanje oz.učenje slovenščine do te mere,da bi lahko prevajali besedila,ki so najverjetneje kar strokovna(če govorimo o poslu)?Ali se je morda vprašala,koliko slovenskim otrokom,bi za njihove socialke,lahko plačali malice in kosila v šoli?In nenazadnje,ali res verjame,kar piše,ali je samo plačana,da pere možgane?

  • se_eden 10:33 20.maj 2015.

    predvsem mora €U odpraviti vzroke preseljevanja. vse ostalo je le gašenje požara...