Slovenija
372 ogledov

Koliko pa vas stanejo zobje?

Triglav TZZ Shutterstock
Med padcem s kolesa si nepopravljivo zlomite zob in po posvetu z zobozdravnikom se kot najprimernejša rešitev izkaže vstavitev implantata. Nemudoma je jasno, da boste za to krepko segli v žep. Ne bi bilo treba.

Iz izkušenj veste, da se dodatnim stroškom za vaš nesrečno zlomljeni zob ne boste izognili. Zaradi ponavljajočih se težav z drugimi zobmi ste že v preteklosti morali vanje izdatno »investirati«, čeprav ste redno plačevali dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Toda ni treba, da je tako tudi v prihodnje, če boste sklenili dodatno zavarovanje zob, ki ga ponuja Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. 

Kdo plača za vaše zdravje?

Na mestu nekdanje štirice po padcu s kolesa zeva praznina, njeno sanacijo pa obvezno in dopolnilno zavarovanje obideta. Za kakovosten implantat boste iz svojega žepa morali potegniti kar 890 evrov.

Mnoge zobozdravstvene storitve namreč niso v celoti vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje, četudi vemo, da lahko nezdravi zobje bistveno poslabšajo celotno zdravstveno sliko. 

Razliko do zneska vrednosti zobozdravstvene storitve iz obveznega zavarovanja sicer pokrije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vseeno pa je treba za nadstandardno opravljeno storitev ali uporabo nadstandardnega materiala doplačati.

Zdravje v ustih lahko pomeni udarec po proračunu

Podatki raziskave o družinskih proračunih so pokazali, da se je od začetka finančne krize delež skupne neposredne porabe za zdravstvene storitve iz lastnega žepa v gospodinjstvu povečal, najverjetneje tudi zato, ker so se odstotki cen zdravstvenih storitev, ki jih po obveznem zavarovanju plača Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, bistveno zmanjšali. Nič ne kaže, da bi se trend tovrstnih izdatkov gospodinjstev lahko obrnil navzdol. 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije četrtino vseh neposrednih izdatkov iz lastnega žepa, katerih vsota se vztrajno viša, predstavljajo zobozdravstvene storitve. Hkrati naj bi bile te storitve prve, ki jih gospodinjstva v finančni stiski črtajo s seznama.

 

 

Z manj poskrbite za več

Prej ko spoznate, da boste za celovito zdravje svojih zob v veliki meri morali poskrbeti sami, prej vas bo ob vsakem zobobolu nehala boleti tudi glava. 

Izračun je sila preprost. Če imate pri Triglav, Zdravstveni zavarovalnici že sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, lahko sklenete zavarovanje Zobje ali Zobje+.

Zavarovanji krijeta stroške doplačil za izvedbo nadstandardnih storitev in uporabo nadstandardnega materiala. Če se vam zgodi nezgoda, kot je padec s kolesom, po kateri je treba zob popraviti ali nadomestiti, lahko že z zavarovanjem Zobje računate na takojšno rešitev situacije z najkakovostnejšimi materiali. Z zavarovanjem Zobje+ pa lahko na nov implantat računate tudi, če manjkajoči zob ni posledica poškodbe, ampak denimo granuloma. 

Če ste na primer stari med 18 in 49 leti ter poleg dopolnilnega zavarovanja vplačujete tudi zavarovanje Specialisti+ ali Celovita zdravstvena obravnava, bi vas zavarovanje Zobje+, s katerim za implantat ne bi imeli stroškov iz svojega žepa, stalo le 5 evrov na mesec ali 60 evrov letno. 

Letnih stroškov za zavarovanje Zobje+ bi bilo tako na primer skoraj 15-krat manj, kot vas bo stal nadstandardni kovinsko-keramični implantat, ki bo zapolnil v nesreči nastalo vrzel. Stroškov v enem letu pa bi bilo tudi bistveno manj, kot bi vas stala ena ustna higiena in doplačilo za eno večjo belo zalivko na stranskem loku!

Primerjava rednih zobozdravstvenih stroškov in premije zavarovanja Zobje+

Letno čiščenje zobnega kamna in peskanje: 70 EUR
Doplačilo za eno belo plombo na treh ploskvah na leto: 40 EUR
SKUPAJ: 110 EUR

Zavarovanje Zobje+* za eno leto: 60 EUR
LETNI PRIHRANEK: 50 EUR
* Primer zavarovanca, starega 45 let, ki ima pri Triglav, Zdravstveni zavarovalnici sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in zavarovanje Specialisti.