Slovenija
2204 ogledov

Koliko služijo notarji

V SD se o imenih še niso opredelili. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Miro Košak. Notar iz Ljubljane je edini, ki je lani ustvaril več kot milijon prihodkov. V primerjavi s predlani so se sicer znižali za 374 evrov.

Prihodki. Prvi notar v državi po prihodkih je Miro Košak. Izdal je za dober milijon evrov računov (približno toliko kot leto prej), dobička pa je bilo za okoli petino prihodkov, razkriva omenjeni notar.

Sam pravi, da se milijon evrov res sliši veliko, a precej od tega denarja sploh še niso dobili – nekatera podjetja računov namreč ne poravnajo niti po enem letu. Kolikšni so dolgovi, ne razkriva.

200 tisočakov dobička
"V tej številki so vsi prihodki notarske pisarne, ta pa ima tudi stroške, ki so razmeroma visoki. Imamo deset zaposlenih, tudi prostori so v najemu, stroški pa so se v primerjavi s predlani zvišali," pravi Košak in poudarja, da prihodki niso enaki dobičku – tega je bilo lani sicer blizu 200 tisoč evrov.

Do tri mesece je normalno
"Lani se je pojavilo neplačevanje računov. Prej ga ni bilo," še pravi Košak. Pove, da so neplačniki pravne osebe, za katere je danes "normalno", da s plačilom zamujajo tudi tri mesece in več. "Številka, ki deluje enormna, torej sploh ni tolikšna; nismo za bogate," pristavi.

Dolgov pri njih za zdaj ne izterjujejo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kos 120 tisočakov težji
Med deseterico so letos (po lanskih prihodkih) na novo trije: Stane Krainer (lani 11.), Uroš Kos (lani 19.) in Majda Lokošek (lani 12.). Največji preskok je uspel Kosu, ki je prihodke kljub krizi povečal za več kot 120 tisoč evrov. Z lestvice desetih notarjev z največ prihodki so izpadli Stanislav Bohinc, Nataša Erjavec in Miro Bregar. Vsem trem so prihodki upadli za vsaj 72 tisoč evrov.

Vseh 92 notariatov skupaj je imelo lani 24,4 milijona evrov prihodkov (47 tisoč evrov več kot predlani). Zaposlovali so okoli 270 ljudi.

Razkriti morajo le prihodke

Notarska zbornica Slovenije je podatke o prihodkih notarjev objavila šele tretjič. Drugih številk – ker tako piše v zakonu – notarjem ni treba razkriti. Jih pa lahko, če želijo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 1
  • kmetek 09:05 09.januar 2017.

    koliko? 10-100x preveč.