Slovenija
93 ogledov

Kolikšna je plača pri Googlu

Google EPA
Kolikšna je plača pri Googlu? Odvisno, v katerem delu sveta delajo zanj, a vse prej kot slaba.

V Nemčiji je povprečna plača Googlovega programskega inženirja 5.600 evrov. Povprečna plača v Nemčiji znaša 2.183 evrov, kažejo podatki Eurostata, medtem ko so Googlovi programski inženirji plačani veliko bolje. Še več prejmejo omrežni inženirji, po podatkih portala Glassdoor v povprečju po 7.375 evrov na mesec. 

Sveži podatki iz Velike Britanije kažejo, da je tam med 2.000 zaposlenimi pri Googlu (gre praviloma za vrhunski kader) povprečni mesečni zaslužek preračunano kar 17 tisoč evrov. Vendar je to bruto znesek pred obdavčitvijo, pri kateri pa Google že tako izkorišča obvod, saj svojim britanskim zaposlenim plačuje prek davčno ugodnejše izpostave na Irskem, zaradi česar se je zapletel tudi v oster spor z britansko finančno upravo. 

Tako visoki zneski plače pa niso nujno stalnica tudi drugod po svetu. Dostopni podatki kažejo, da v Indiji zaposleni pri Googlu prejmejo preračunano "le" po 22 tisočakov na leto, torej okoli 1.800 evrov mesečno, kar pa je za indijske razmere še vedno ogromno. V ZDA imajo zaposleni pri Googlu povprečno plačo brez upoštevanih bonusov in dodatkov med 6.500 in 11 tisoč evrov na mesec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1