Slovenija
431 ogledov

Kolo dobil nazaj v 14 dneh

slovenija 07.10.11. gornja radgona, policija, drazba, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Ukradena kolesa. Policija jih najde le pet odstotkov; Aleš je svojega našel sam.

Potem ko so Alešu Jelovčanu pred študentskim domom v Ljubljani ukradli že tretjo kolo, je konec aprila naredil spletno stran Prosim-vrni-kolo.tk in ga z njeno pomočjo po dveh tednih tudi našel. Svojo idejo načrtuje nadgraditi, in sicer tako, da bi prostovoljci kolesa prek fotografij tudi iskali.

V Sloveniji so lani ukradli 2.568 koles, le pet odstotkov so jih tudi našli. Število kraj narašča od leta 2008, sicer pa je bilo rekordno leto 2004, ko so jih ukradli 3.249. Lani so jih več kot polovico odtujili na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, in sicer 1.473, sledi Maribor s 510 ukradenimi kolesi. Prav v Mariboru je število ukradenih koles v zadnjih petih letih najbolj naraslo, za skoraj 90 odstotkov, v Ljubljani na primer le za 20. Samo v Novi Gorici pa so lani ukradli manj koles kot leta 2008.

Fotografirajte kolo

Jelovčan je svoje kolo lažje našel tudi zato, ker je imel na prtljažniku sedež motorja Tomos. Policija zato kolesarjem svetuje, naj ima kolo neko posebnost, naj si zapišejo njegovo znamko, model in barvo ter imajo njegovo fotografijo. Sogovornik je sicer želel brez policije vzpostaviti stik s tistim, ki mu je kolo ukradel, in mu dati možnost, da ga sam vrne.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:45 07.september 2015.

    Zaenkrat ni še nekega solidnega sistema za preprečevanje kraj koles na žalost. Namestiš ključavnico in upaš da je dovolj masivna da jo ne morejo dovolj hitro priščipnit.

  • Varnost Doma Trgovina 19:28 18.junij 2013.

    lp V trgovini varnost doma,na spletni strani http://www.varnost-doma.eu/ najdete kvalitetne ključavnice z alarmom za kolesa in skuterje.

  • Žurnalček 09:56 21.maj 2013.

    Kraje za Bežigradom so razumljive zaradi študentskega naselja. Kradejo si študentje enega naselja za prevoz z zabave v drugem naselju. Kraje v Zgornji Šiški in Dravljah , so pa zaradi tega , ker je zadnje postajališče mestnih koles pri kinu ...prikaži več Šiška , kar je sramota , kajti gostota stanovalcev je največja šele od Remize naprej . Hildinih Dvorov in Švedov , pa bolje ne omenjati.