Šport
51 ogledov

Kolumbijec po pobegu ugnal še Poljaka

Jarlinson Pantano EPA
Kolumbijec Jarlinson Pantano (IAM) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji.

Na zahtevni gorski preizkušnji od Bourg-en-Bressa do Culoza, dolgi 160 kilometrov, je po medsebojnem obračunu v zadnjih nekaj sto metrih, ki ga je dobil Kolumbijec Jarlinson Pantano, drugi ostal Poljak Rafal Majka (Tinkoff). Temu v uteho ostaja dejstvo, da si je s pogumno vožnjo, na etapi si je prikolesaril rdečo številko za najbolj borbenega kolesarja, privozil tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Vodilna kolesarja sta v zadnjem kilometru precej taktizirala, nato je s sprintom prvi začel Majka, vendar je Pantano švignil mimo njega za največji uspeh v svoji karieri. Zaradi taktiziranja sta se dvojcu nevarno približala še Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) in Sebastien Reichenbach (FDJ), ki sta v tem vrstnem redu zaostala za šest sekund.

Po začetnem pobegu skupine kolesarjev - v njej je bil tudi najboljši Slovenec na Touru Jan Polanc, a član ekipe Lampre Merida ni zdržal napornega ritma do konca, v cilju je bil 36. - je o etapni zmago odločalo zadnjih nekaj kilometrov. Karavana se je takrat že krepko razvlekla, dolgo pa je kazalo, da bo do prestižnega dnevnega uspeha prišel Majka. Ta je v vzponih vsakič prišel do prednosti, toda na spustih je več tvegal Pantano. Majka je na enem od zavojev na spustu skorajda padel, a se je na travi še ujel, vendar je izgubil nekaj dragocenih sekund. Kolumbijec ga je tako tudi ujel na ravnini, kolesarja sta nato skupaj prišla v bližino cilja.

V boju vodilnih v skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb. Chris Froome in ekipa Sky so znova odlično obvladovali položaj, vsi najboljši so ciljno črto prečkali z istim časom. Froome je obdržal minuto in 47 sekund naskoka pred Nizozemcem Baukejem Mollemo, tretji je Froomov rojak Adam Yates (+ 2:45), četrti pa Nairo Quintana s skoraj tremi minutami zaostanka.

"Celoten dan smo preživeli v nadzoru. Vesel sem, da sem ohranil prednost. A najtežje me še čaka. V Alpah je bil v preteklosti Nairo že zelo močan," je Froome še vedno previden pri napovedovanju razpleta dirke.

Ob 36. Polancu so preostali slovenski kolesarji na Touru v cilj prikolesarili skupaj; 138. je bil Luka Pibernik, 140. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), 168. pa z minuto več zaostanka Borut Božič (Cofidis). Tudi skupno je najboljši Polanc, zdaj je na 66. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.