Slovenija
23 ogledov

Le v Sloveniji lahko luknjo v hipu spremenimo v vilo

V življenju sem videl že marsikaj. Specifično dojemanje polkleti po Ljubljani (zakaj pol?, klet je klet!), vlažne, neogrevane luknje za 300 in več evrov najemnine, stanovanje, v katerem si je prejšnji podnajemnik zakuril kar sredi sobe, lastnik pa je brez pomisleka naprej oddajal pogorišče.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zdaj je naneslo tako, da sem doživel to izkušnjo še na obrobju države. Pa pustimo točno lokacijo, ker ni pomembna in gre za periferni vzorec. Stanovanj je toliko, da se tistih nekaj lukenj sto kilometrov od Ljubljane oddaja po ljubljanskih cenah.

Ker nisem iskal stanovanja zase, ampak poenostavljeno rečeno za mamo samohranilko, so bili najemodajalci še toliko bolj nezaupljivi. Eden me je odpeljal k sebi domov, ne v nepremičnino, ki jo oddaja in me debelo uro zasliševal kdo, kaj, zakaj. Sklep, otroci in živali nezaželeni.

Najdražje stanovanje.., otroci nezaželeni, sporočilo za iskalko: "Mama samohranilka si tega tako ali tako ne more privoščiti." Razbite stare luknje, a hkrati takšna lastniška aroganca in vzvišenost, ki je v svetu ne vidiš.

Razumem, da so ljudje v manjših središčih težje prišli do nepremičnin, čeprav so te cenejše, ampak ta zaplankana navezanost na svoj plot je prešla v občutek, da si pravzaprav ogledujem luksuzne vile, ki je takoj spet prešel v vprašanje, zakaj za vraga luknje-vile sploh oddajajo, če jih dejansko ne želijo oddati.

Devet minut hitreje kot pred sto leti

Kaj hudiča se gremo v tej državi? V povprečju smo lani zgradili 1,5 stanovanja na tisoč prebivalcev. V tej dotični občini le enega, pa še za to ne vem kje je. Statistika pač.

Občina je v lanskem proračunu za ceste porabila petino proračuna. Ne za javno, ampak samo za cestno razsvetljavo dvakrat več denarja kot za podporo gospodarski dejavnosti. Za neko kulturno mrežo JV Evrope pa več denarja kot za obnovo občinskih stanovanj. Kriza, buhuhu.

Pred razcvetom nepremičninskega trga smo gradili tri stanovanja na tisoč prebivalcev. Torej v podobnih razmerah kot so danes. Ta kriza traja samo zato, ker si ne znamo postaviti prioritet. Banalno, kako naj se neka mlada družina preseli v to občino, če se nima kam. Da bi torej v tej občini plačevala glavarino. Zakaj ima občina fakulteto, na kateri učijo neki strankarski veljaki, če študenti  nimajo strehe nad glavo.

V državi, kjer, kot smo pisali, vlak na relaciji Ljubljana – Divača vozi le devet minut hitreje kot je pred sto leti!!! Prioriteta so vaške ceste do vsake zidanice. Torej ceste do nečesa, kar je večino leta prazno in tako ali tako povsem nesmiselno. Denar zapravljamo za nesmisle. Da je lahko neki občini cestna razsvetljava pomembnejša od gospodarstva, je naravnost absurdno, ampak to je slovenska realnost. Osvetljujemo naše nesmiselne infrastrukturne dosežke in nič več.

S čim se sicer ukvarjamo? Z begunci, džihadisti, policijsko stavko, vedno z nekimi trenutnimi težavami, ne pa s konkretnim razvojem in pogoji za razvoj, če že tako vehementno pozabljamo na osnove, ki niso populistično politično orodje. Prvi pogoj, da se lahko smiselno tudi začnemo, pa je, da ukinemo vsaj polovico občin. Drugače bomo kmalu zasfaltirali vse vinorodne griče, živeli v šotorih, ki bodo ostali za begunci, ooo, svetilo se pa bo...kot Las Vegas..           

matej.kosir@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • malonaokoli 08:00 01.december 2015.

    ni toliko problem v številu ( šest milijonov vpisov lastništva ) kot je v stvarni rabi kvadratura,ki jo danes zasedajo stari, ki presega tako velikost kot strošek vzdrževanja.A ker je vse življenje delal in si odtrgoval od ust za tisto ...prikaži več stanovanje oz.hišo bo tako tudi nadaljeval, ne da bi si izboljšal kvaliteto življenja z manjšim stanovanjem. Ko se bo cela generacija iz IISV ulegla k zadnjemu počitku, bo tudi ponudba zaživela.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:45 29.november 2015.

    Točno to!! Matej Košir, zadeli ste zebljič na glavič.

  • Idila 17:01 27.november 2015.

    O ja, pa jih oddajajo, že pred nekaj leti so jih. Bila sem na ogledu več 'polkletnih' stanovanj v Lj, cene pa od 220 do 350. Eno je bilo sicer res lepo urejeno (tisto najdražje), ostala pa katastrofa. Eno od ...prikaži več njih, ki je bilo 250 eur na mesec + stroški, je bilo v stanovanje preurejena običajna klet bloka, cca 20m2, z malim kletnim okencem in betonskimi stenami.