Svet
10 ogledov

Komisija se je izrekla za izključitev Berlusconija

Silvio Berlusconi EPA
Odločitev zaradi davčne utaje obsojenega nekdanjega premierja Silvia Berlusconija iz senata še ni pravnomočna, o njej mora odločati še celoten senat.

Senatna komisija za vprašanja imunitete je že v prvem glasovanju glasovala proti prošnji, naj medijskemu mogotcu Berlusconiju ne odvzame mandata. Po tej odločitvi se lahko zdaj Berlusconi še brani v parlamentu in predstavi argumente proti svoji izključitvi. Šele po tem bo senat na plenarnem zasedanju – predvidoma sredi oktobra – dokončno odločal o njegovi usodi.

Če bo ostalo pri njegovi izključitvi, grozi koalicijski levosredinski vladi Enrica Lette, ki jo podpira tudi Berlusconijevo Ljudstvo svobode, razpad.
 

Rezultat glasovanja: 15:1

Prošnjo proti njegovi izključitvi iz senata je 23-članski komisiji predložil eden od Berlusconijevih zaupnikov. Glasovanje je bilo tajno, malo pred njim pa je šest senatorjev Ljudstva svobode in opozicijske Severne lige zapustilo dvorano.

S tem so protestirali proti Lettovi levosredinski Demokratski stranki (PD), ki se je zavzemala za izključitev nekdanjega premierja. Izid glasovanja je bil 15 glasov proti enemu.

Lahko zakon velja za nazaj?

Podlaga za glasovanje je bil lani sprejet protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji ljudje, pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora, ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconijevi podporniki trdijo, da zakon ne more veljati za kazniva dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.