Ambient
169 ogledov

Kompaktna hiša na Krasu pobira nagrade

Kompaktna hiša na Krasu, Dekleva Gregorič arhitekti
1/10
Janez Marolt
Arhitekturni studio Dekleva Gregorič arhitekti so v zadnjem mesecu prejeli kar dve prestižni nagradi za projekt Kompaktne hiše na Krasu: nagrado Best architects 2016 za enodružinsko hišo ter priznanje revije Architectural Review za isto katogorijo.

Architectural Review

Nagrade AR House se podeljujejo za odličnost v stanovanjski arhitekturi. Letos je žirija mednarodno priznanih strokovnjakov pod taktirko urednice AR, Christine Murray, izbrala projekt Fayland House arhitekta Davida Chipperfielda in mu podelila nagrado za radikalno preoblikovanje tradicionalne angleške podeželske hiše.

Prav tako jih je navdušila zmes novega in starega v projektu Rebirth House arhitekta Ryo Matsuija, ki je prejel posebno priznanje, priznanje pa so si zaslužili tudi v slovenskem biroju Dekleva Gregorič arhitekti za Kompaktno hišo na Krasu, ki »na nov način interpretira tradicionalne metode gradnje.«

Po besedah žirije si projekt priznanje zasluži, ker izgleda, kot bi zrasel iz obdajajoče pokrajine, pa tudi zaradi zelo previdne in detajlne uporabe materialov, ki segajo od lokalnih pa do bolj standardnih.

Best architects 16

Nagrada Best architects se podeljuje od leta 2006, toda šele z letošnjo edicijo so se za nagrado lahko potegovali tudi projekti arhitektov izven območja nemško govorečih držav. Po besedah žirije je bila konkurenca prav zaradi tega letos izjemna, saj je bilo izmed 354 prispelih projektov visoke kvalitete izjemno težko izbrati zmagovalce. Končni seznam šteje 80 nagrajenih projektov znotraj osmih kategorij.

Letošnji zmagovalci, med katerimi so s projektom Kompaktna hiša na Krasu tudi Dekleva Gregorič arhitekti, so po mnenju žirije dokaz, kako raznolika je lahko najkvalitetnejša arhitektura.

Fotogalerijo izbranih nagrajenih projektov iz kategorije enodružinska hiša nagrade Best architects 16 si lahko ogledate na povezavi, v zgornji galeriji pa si oglejte fotografije Kompaktne hiše na Krasu.

Fotografije: Janez Marolt via dekleva-gregoric.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.