Slovenija
7 ogledov

Kompromis na plečih mam

Mama z otrokom Dejan Mijović
Pokojninska 
reforma. Zaradi otrok v pokoj prej samo ženske, ki niso šle na fakulteto. Kompromis. Popuščanje zgodaj zaposlenim na račun žensk.

“Ceno te pokojninske reforme bodo plačale ženske, ves kompromis bo šel na račun žensk,” je prepričana nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) v Pahorjevi vladi Anja Kopač Mrak. Prepričana je, da je vlada rešitev za tiste, ki so začeli delati zelo mladi, našla na račun žensk.

Na MDDSZ so potrdili, da bodo lahko znižanje starosti za upokojitev uveljavljale le tiste ženske, ki so se zaposlile pred 20. letom, pa še to le do 58. leta oziroma za največ tri otroke (po osem mesecev za vsakega). “Iz navedenega izhaja, da ženska, ki se je zaposlila pri 25 letih in bi 40 let pokojninske dobe brez dokupa dopolnila pri 65 letih, v skladu z obstoječim predlogom ZPIZ-2 ne bi mogla uveljavljati znižanja starostne meje za upokojitev na račun otrok,” so pojasnili na MDDSZ. Kopač Mrakova komentira, da bodo tako “časovni bonusi za otroke le še na papirju”.

Taki ureditvi nasprotujejo tudi v Družinski pobudi in poudarjajo, da bi, če ni boljšega predloga, ureditev morala ostati, kakršna je. Tomaž Merše je poudaril, da so otroci eden od temeljev pokojninskega sistema, saj prav oni v času upokojitve staršev prispevajo v pokojninski sistem. S tem se strinja tudi sociologinja Srna Mandič: “Vsak otrok je zelo velik prispevek družbi, saj bodo ti otroci delali in prispevali v pokojninski sklad, iz katerega se bodo nato izplačevale pokojnine.” Predlagano ureditev je ocenila kot nesmotrno in nepravično, predvsem pa nestimulativno za odločanje za otroke.

“Neverjetno je, da desne stranke, ki se vedno potegujejo za pravice otrok in družino, v tej točki, ko je treba res nekaj narediti zanje, predlagajo, da se jih ne upošteva. Otroci so vendar bodoči vplačevalci v pokojninsko blagajno,” je še dodala Mandičeva.

Mamice spet kaznovane

V predlogu nove pokojninske reforme je tudi določilo, da se namesto višine plače pri obračunu pokojninske osnove v primeru nadomestil upoštevajo dejansko izplačana nadomestila. “Taka ureditev je v skladu z enim od glavnih načel ZPIZ-2, ki pravi, da mora biti višina pokojnine odvisna od višine vplačanih prispevkov,” pojasnjujejo na MDDSZ. Ob bolniškem dopustu tako ne bo upoštevana višina plače, ampak denimo 80-odstotno nadomestilo plače za bolniški dopust za nego otroka, ob dopustu za nego in varstvo otroka, ki je po varčevalnih ukrepih (menda le začasno) 90-odstotno in omejeno navzgor, pa le to. Merše opozarja, da bo to najbolj prizadelo prav starše, ki skrbijo za otroke in bodo zato še prikrajšani. Kopač Mrakova je prepričana, da bodo pri tem spet na slabšem ženske: “Ženske bodo imele nižjo pokojnino, čeprav delajo enako kot moški in so enako plačane kot moški, ker jemljejo več porodniških in bolniških dopustov zaradi skrbi za otroke.”

Spremembe predlagane

Na včerajšnjih pogajanjih o pokojninski reformi je minister Andrej Vizjak socialnim partnerjem sicer predstavil spremembe predloga pokojninske zakonodaje, ki po neuradnih informacijah nekoliko posega tudi na omenjeni ureditvi, vendar ne bistveno. Pogajalci so se seznanili še z različnimi izračuni finančnih učinkov, ki jih prinašajo različne možnosti, o katerih se pogajajo. Podrobnosti pa še niso želeli razkriti.

Komentarjev 4
  • bojovi 19:58 04.oktober 2012.

    Ne ni pravično, ženske so enako žilave kot moški, to se ne sme, zato morajo ženske delati isto kot moški. Drugače bodo ženske rekle da se jih ne jemlje za enakopravne ali kaj se že gredo.

  • slow_slow 11:35 04.oktober 2012.

    ah, to je optimistično, ker dvomim da bo penzija takrat še bila.

  • Roadracer 09:10 04.oktober 2012.

    To pa je nagrada in vzpodbuda da bi ženske imele otroke in da bi se šolale...... Najbolš da so doma zaprte.