Slovenija
75 ogledov

Komu Slovenci (ne)zaupamo?

urgenca Anže Petkovšek
Slovenci manj zaupamo v zdravstvo in zdravnike, bolj pa v policijo in policiste ter banke, ki pa so še vedno vrednotene negativno. Med poklici je zaupanje najbolj zraslo znanstvenikom, policistom in občinskim uradnkom.

Padec zaupanja v zdravstvo in zdravnike, rast zaupanja v policijo in policiste ter rast zaupanja v banke, ki pa je še vedno negativno, so glavne ugotovitve tokratne meritve raziskave Ogledalo Slovenije, ki jo izvaja družba Valicon. 

Največjo rast beležijo policija in banke

"Največjo rast zaupanja med institucijami in organizacijami beležijo policija (+12) in banke (+12), pri čemer pa je stopnja zaupanja v slednje še vedno precej na negativnistrani (-35%)," pojasnjujejo pri Valiconu. "Največji padec beleži zdravstvo (-7), katerega stopnja zaupanja je -10%, leto dni nazaj pa je bila precej bližje nevtralni sredini (-3%)." 

Stopnja zaupanja v institucije in organizacije | Avtor: Valcion Valcion

Na dnu lestvice so z izrazito negativno stopnjo zaupanja utrjene stranke opozocije (padec zaupanja za -6 točk), stranke vladne koalicije, Državni zbor (rast za +6 točk) ter povsem na koncu, Vlada RS.

Zaupanje najbolj zraslo znenstvenikom

"Med poklici je glede na maj 2015 zaupanje najbolj zraslo znanstvenikom (+10), policistom (+9) in občinskim uradnkom (+8), največji padec zaupanja pa beležijo zdravniki (-10)," izsledke raziskave razlagajo pri Valiconu. "Na vrhu so še vedno, verjetno nedosegljivi gasilci z 89% stopnjo zaupanja, na dnu pa politiki na splošno, z več kot 90% stopnjo nezaupanja."

Stopnja zaupanja v institucije in organizacije | Avtor: Valcion Valcion

Raziskava Ogledalo Slovenije meri zaupanje v institucije in organizacije (20 entitet) inpoklice oz. posameznike (20 entitet). Zaupanje se meri na štiristopenjski lestvici, od"sploh ne zaupam" in "bolj ne zaupam" do "bolj zaupam" in "zelo zaupam". 

Stopnjo zaupanja dobimo z izračunom razlike med prvima in drugima dvema odgovoroma, pozitivna stopnja tako pomeni, da je bil delež pozitivnih odgovorov ("bolj zaupam" in "zelo zaupam") višji, in obratno. Če bi vsi odgovorili, da nekomu zelo zaupajo, bi bila stopnja enaka 100, nasprotno bi veljajo, če bi vsi odgovorili, da nekomu sploh ne zaupajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.