Šport
64 ogledov

''Končno pokazati, česa sem sposobna''

Anja Klinar ima za 400 mešano že izpolnjeno normo za London 2012. (Foto: STA) Žurnal24 main
Sedemindvajsetletna Jeseničanka Anja Klinar bo eno glavnih orožij slovenskega tabora na plavalnem svetovnem prvenstvu v Kazanu.

Plavalka Gorenjske banke Radovljice ne skriva, da si v letu 2016 na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru želi finale, tak pa je cilj tudi na bližnjem SP v Tatarstanu.

Klinarjeva ima za sabo uspešno sezono, v kateri je že aprila na mitingu v Eindhovnu izpolnila olimpijsko normo. "Ja, super je, da jo imam in se mi prihodnje leto s tem ne bo treba obremenjevati. A treba je zaključiti letošnjo sezono in dobro odplavati Kazan," pravi tekmovalka, ki je del svetovnega vrha že vse od leta 2004, ko je osvojila tretjo in četrto medaljo na mladinskih evropskih prvenstvih in na 400 m mešano na igrah v Atenah veljala tudi za eno od favoritinj za olimpijski finale, a se pod Akropolo ni vse izteklo po željah.

Letošnji cilji so visoki, "Mislim, da sem na 200 in 400 m prosto lepo napredovala. Posebej 400 m prosto mi ob 400 m mešano postaja glavna disciplina. Na 400 m mešano se že nekaj časa gibljem okrog izida 4:40 in upam, da mi bo v Kazanu uspelo plavati državni rekord pod 4:38. Sposobna sem in upam, da mi bo uspelo."

Tudi razpored na nogometnem stadionu Kazan Arena na sotočju rek Kazanke in Volge je pisan na kožo Gorenjki. "Vesela sem, da je 400 m prosto na sporedu prvi dan, ker sem v tej disciplini najbolj samozavestna. Morda bo to do olimpijskih iger postala moja glavna disciplina. Četrti dan imam na sporedu 200 m delfin, kjer sem morda še najšibkejša in zadnji dan je na vrsti 400 m mešano. Če se mi vse poklopi in če odplavam svoje najboljše izide, se lahko zavihtim v finale, ki je želja in cilj. Upam, da sem v zadnjih dneh dobila še nekaj tiste potrebne hitrosti."

anja klinar | Avtor: EPA EPA
Tekmovalka je za razliko od nekaterih preteklih let imela v sezoni 2015 z nastopi na Nizozemskem, v Italiji in Franciji tudi več močnih tekem. "Te so v preteklosti manjkale. Samo tukaj se lahko naučimo res tekmovati, saj v Sloveniji težko najdem konkurenco in se ne zberem povsem 100-odstotno. Pomembno nastopati na velikih tekmah in mislim, da mi bo zaradi tega na velikih tekmah lažje."

Finale SP, to bi bilo drugo žensko po Sari Isaković, Klinarjeva čaka že dolgo. Pogosto so ji pripravo na največje tekme preprečile poškodbe in bolezni. Letos pravega opravičila ni. "Mislim, da tako uspešne sezone še nisem imela. Po trdem treningu me rama sicer še kdaj spomni, da je malo poškodovana, a res sem imela srečo z zdravjem."

Prav zdravje je plavalki dalo potrebno samozavest: "Vem, kaj hočem. Želim si enkrat končno pokazati, kaj sem sposobna. To velja že za Kazan, ampak v resnici ciljam na olimpijske igre, ki bodo po vsej verjetnosti moje zadnje. Tam si želim vrhunski rezultat in da dokažem, da sem sposobna tam nekaj odplavati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.