Svet
542 ogledov

"Kondomi povzročajo raka"

medicinska humanitarna odprava Uganda Osebni arhiv
Humanitarna odprava. Mladi zdravniki več mesecev pomagali Afričanom.

"To je povsem drug svet, ljudje niti ne vedo, da jim kaj manjka. Najbolj pozitivno me je presenetilo, da so pacienti po več urah hoje do zdravnika še nekaj ur vdano čakali, da so prišli na vrsto, in se niso sploh nič razburjali. Čas preživljajo povsem drugače kot mi, bolj prvinsko; otroci se še znajo igrati," opisuje Nika Kobal, članica humanitarno-medicinske odprave, ki je več mesecev prostovoljno delala v Ugandi.

Ljudje v tej revni državi so nerazgledani in neiznajdljivi, zdravstveni in izobraževalni sistem pa sta slaba. "Zato ne smejo presenetiti njihovi odgovori, na primer na vprašanje, zakaj ne uporabljajo kontracepcije. Menijo, da je kondom nevaren, da lahko ostane v ženski in da povzroča raka," dodaja Kobalova, ki je še polna vtisov iz Ugande.

Z donacijami zbrali 17 tisoč evrov

Večina članov odprave je iz severne Primorske – poleg Kobalove so bili v odpravi Boštjan Berlot, Nejc Kurinčič, Tinka Kuščar, Petra Strašek in Rok Šumak –, s pomočjo medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško pa so pred svojim odhodom v tropsko državo zbirali donacije tudi prek SMS-sporočil. Sinoči so v Novi Gorici predstavili delo, življenje in doživetja Afrike, kot so jih spoznali skozi svoje delo med bivanjem v Ugandi. "Z donacijami in sponzorstvi smo zbrali 17 tisoč evrov, del smo jih porabili za zdravila in drug material, del za prevoze bolnikov do klinike, preostanek denarja pa smo po vrnitvi domov donirali novi kliniki, ki nastaja v tej revni državi," pravi sogovornica.

Večina jih gre na zavod

Po vrnitvi domov mlada zdravnica ostaja prostovoljka in se sprašuje, zakaj je politika dovolila povečanje števila študentov medicine za 70 odstotkov, če jih sistem zdaj ne more zaposliti. Ta teden je namreč iniciativa zdravnikov za transparentno javno zdravstvo pri nas, ki jo vodi ortoped Danijel Bešič Loredan, opozorila, da bo do konca leta 300 mladih zdravnikov zaradi varčevanja v zdravstvu brez možnosti za specializacijo in zaposlitev. "Ja, žal je res tako, da nas gre večina po pripravništvu na zavod," sklene Kobalova.

Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 13:43 19.maj 2013.

    kaj je narobe če je srb važno da zna opravljati poklic

  • privat 09:37 19.maj 2013.

    verjetno so jim pomagali...samo kaj jim mislijo vzeti??

  • Scott 21:16 18.maj 2013.

    Tuje(predvsem iz srbije)zaposljujejo, naši pa odhajajo v tujino.Sorodnik je bil pred kratkim pri zdravnici, ki ni znala slovensko in, ker on ne zna srbsko sta se pogovarjala v angleščini, na kliniki sredi Ljubljane.Trenutno 64 zdravnikov iz tujine čaka, da jih ...prikaži več v kratkem zaposlijo po bolnišnicah in zdravstvenih domovih širom po Sloveniji.