Slovenija
62 ogledov

Konec iskanja slovenskih alpinistov

Shanksgam
1/6
PZS
Končala se je iskalna akcija pogrešanih slovenskih alpinistov Petra Mežnarja in Aleša Holca.

Ker tudi četrti dan pogrešanih alpinistov niso našli, je danes Planinska zveza Slovenije skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejela odločitev, da kitajska reševalna ekipa zaključi z iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Shaksgam. Vodja reševalne akcije Matjaž Šerkezi je pojasnil, da glede na vse zbrane podatke predvidevajo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II.

Vreme na območju iskanja v pokrajni Shaksgam na Kitajskem se je danes poslabšalo, helikopter je sicer ponovno preletaval območje, kjer naj bi se nahajala pogrešana alpinista, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno. V izjavi za javnost je planinska zveza pojasnila, da so se zaradi pretečenega časa (deset dni), dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena odločili, da akcijo prekinejo.

"Obema družinama pogrešanih alpinistov poskušamo po svojih najboljših močeh pomagati v teh težkih trenutkih, verjamemo pa tudi v širšo podporo alpinistov, planincev in vseh ostalih, ki spremljajo to reševalno akcijo," so še poudarili vodilni na planinski zvezi, ki je prevzela koordinacijo reševanja. Po podatkih zveze pa je bila to prva helikoptersko-reševalna akcija na tem neraziskanem območju.

Alpinista Peter Mežnar in Aleš Holc sta se zadnjič preko SMS sporočila oglasila 5. julija, ko sta javila, da je baterija njunega satelitskega telefona že precej spraznjena. Ko se nista vrnila v bazni tabor na dogovorjeni dan prejšnji torek, so začeli z aktivnostmi iskanja. Kronologijo iskalno-reševalne akcije si lahko ogledate tu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.