Svet
13 ogledov

Konec obnove v Gazi, ker države niso držale obljub

Porušena hiša v Gazi EPA
Združeni narodi so sporočili, da bodo morali končati program obnove, ker države niso držale obljub in jim je zmanjkalo sredstev.

Združeni narodi so danes sporočili, da bodo opustili svoj program denarne pomoči za obnovo poškodovanih in uničenih domov v Gazi. Po podatkih Združenih narodov je v zadnjem spopadu v Gazi brez domov ostalo 96 tisoč ljudi. Sklepajo, da bi za obnovo potrebovali približno 630 milijonov evrov, doslej so dobili le sedmino teh sredstev. 

Za ustavitev programa pa Združeni narodi krivijo tudi države, ki so obljubile več milijonska nakazila, a jih še niso izpolnila. Države iz vsega sveta so novembra v Kairu organizirale donatorsko konferenco, kjer so se zavezale, da bodo za obnovo domov v Gazi donirale 43 milijard evrov.

Največ sredstev naj bi predvidoma prispeval Katar, Združene države Amerike, Turčija in Združeni arabski emirati. Slovenija je takrat obljubila 150 tisoč evrov, ki naj bi jih izplačala v naslednjih treh letih (med 2015 in 2017), in sicer 50.000 evrov letno. Na ministrstvu za zunanje zadeve pa so pojasnili, da bo Slovenija prvi del prispevka - 50 tisočakov - nakazal previdoma naslednji mesec 19. februarja.

"Ni nam jasno, zakaj izplačil ni," je povedal direktor Združenih narodov v Gazi Robert Turner, ki je nadaljeval, da so sicer že priskrbeli 67 milijonov evrov za 66 tisoč Palestincev, a je to vseeno še veliko premalo. "Govorimo pe o več tisoč družinah, ki v zimi trpijo brez ustreznega zavetja. Ljudje dobesedno spijo med ruševinami, otroci pa umirajo zaradi podhladitve."

Ljudje so obupani, mednarodna skupnost jim ne more zagotoviti niti popravila domov v času zime, kaj šele odpraviti blokade, ki jim preprečuje dostoip do prostega trga in svobode, je še izpostavil Turner. 

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:15 28.januar 2015.

    Navadno vojno škodo plača tisti, ki jo je povzročil.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:48 27.januar 2015.

    Najprej je treba teroriste dol spravt iz oblasti v Palestini pol pa se lahk šele začne obnova pa prizna Palestino. Tako Izraelce kot Palestince ki so bili odgovorni za poboje nedolžnih civilistov pa kaznovat za zločine proti človeštvu.

  • NejaS 17:28 27.januar 2015.

    Države bi morale Izrael prisiliti v obnovo. In ga kaznovati za vojno v Palestini tudi širše!