Slovenija
32 ogledov

Konec veselice za voznike?

Bencinska črpalka Saša Despot
Na Hrvaškem sta se danes bencin in dizel podražila. Ali to pomeni, da se bo trend cenitve pogonskih goriv, ki traja že od julija, prekinil tudi pri nas?

Na Hrvaškem se je bencin podražil za 10 lip, to je približno en cent. Neuradno smo izvedeli, da trenutno tudi pri nas kaže na podobno podražitev goriv naslednji teden, razlog za to pa ni cena nafte, ampak tečajno razmerje med dolarjem in evrom. Pri nas se cene znova spremenijo 3. februarja, na ceno pa bodo sicer vplivale še štiri kotacije. 

Nafta se ne draži

"Na svetovnih trgih cene nafte še vedno padajo, danes je cena Opecove nafte še pol dolarja nižja kot v petek, in to kljub temu, da je umrl savdski kralj Abdulah in so vsi pričakovali rast, ampak trend navzdol se nadaljuje. Poleg tega vsaj v prvem četrtletju nobena proizvajalka ne namerava znižati proizvodnje, to so že objavili,“ je pojasnil Aleš Peternel iz slovenskega naftno-plinskega komiteja. 

 | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za dražji bencin bo kriv šibak evro

Trgovanje z nafto poteka v dolarjih, zato jo lahko podraži krepitev dolarja v primerjavi z evrom."Tečaj vpliva na ceno, saj je vključen v model,“ je potrdil Peternel, koliko bo vplival, pa ni mogel napovedati, saj se razmerje vsak dan spreminja. 

Na Hrvaškem je trg z naftnimi derivati sproščen, podjetja pa ceno spreminjajo enkrat tedensko. Pri nas se cena po formuli, ki jo je določila država, spreminja vsaka dva tedna.

Komentarjev 2
  • Dare Dado 15:38 27.januar 2015.

    naj grejo v rit te budale

  • Papaja Popi 15:15 27.januar 2015.

    Enkrat je za podražitev bencina kriv nizek tečaj dolarja , enkrat visok tečaj , enkrat moja stara mama, ki je šla scat. Prav lepo naj se nekam zaletijo vsi skupaj.