Slovenija
17 ogledov

Novakova ostaja na čelu stranke

Slovenija 04.12.2013 Ljudmila Novak, novinarska konferenca predsednice NSi Ljudm Saša Despot
Ljudmila Novak ostaja predsednica Nove Slovenije - krščanskih demokratov. Na današnjem volilnem kongresu jo je podprlo 314 delegatov, za njenega protikandidata Aleša Hojsa pa jih je glasovalo 117.

Kot je stranka zapisala na Twitterju, je glasovalo največ delegatov v zgodovini stranke.

Po prepričljivi zmagi se je Novakova zahvalila za zaupanje, čestitala pa je tudi Hojsu, ki da se je dobro boril. "Odložimo napake onstran reke in pojdimo naprej," je dodala.

Novakova je torej prejela okoli 73, Hojs pa okoli 27 odstotkov glasov. Kot je v nagovoru po razglasitvi izidov dejala Novakova, je vzela na znanje, da so bili nekateri prisotni danes kritični, kar je po njenih besedah tudi prav. "Vzela sem na znanje tudi, da smo naredili po vašem mnenju nekaj napak. Zagotovo so bile, nekateri ste jih sprejeli lažje, drugo malo težje," je še povedala.

Po njenem mnenju pa je zdaj pomembno, da odložijo napake "onstran reke" in gredo naprej. NSi ima priložnost ne le za rast, ampak tudi za krepitev krščanske demokracije, je pristavila predsednica NSi. Hkrati je pozvala člane, naj ji, kadar greši, to povedo na štiri oči, izogibajo pa naj se javni kritiki.

Pripravljena sodelovati z vsemi

Novakova je tudi ponovila, da je NSi odprta za sodelovanje z vsemi, seveda s programsko najbolj sorodnimi strankami, sicer pa na podlagi argumentov. Želi pa si, da bi bilo to sodelovanje korektno, partnersko in v dobro vseh strani.

Na novinarsko vprašanje, kako se bodo odzivali na morebitne pripombe SDS, saj da bo v prihodnjih dneh zagotovo padalo po NSi, pa je Novakova odgovorila, da je "padalo že velikokrat, padalo je tudi zdaj". A je ob tem vse pozvala k bolj konstruktivnemu dialogu. "Ne nazadnje mislim, da si večina članov - in ene in druge stranke - ne želi neke konfrontacije in boja," je dejala.

Po mnenju predsednice NSi pa bo zdaj stranka zagotovo imela tudi več časa za delo na terenu. "Ves čas si bom prizadevala, da bom poslušala njihove kritike, pripombe, želje, da se bomo o tem pogovarjali. Večkrat mogoče pride tudi do kakšnega razhajanja zaradi tega, ker smo imeli premalo časa, da bi si pojasnili argumente, zakaj smo se odločili tako ali drugače. Ta pogovor je vsekakor potreben, sama sem pač sprejela kritiko nekaterih in si želim, da bi se o tem pogovarjali in napredovali," je razmišljala.

Novakova si želi, da bi "enkrat končno oprostili tudi tiste napake, ki so bile morda nekje storjene, da bi imeli pred sabo jasen cilj, da krščanska demokracija v Sloveniji ima prihodnost, priložnost, nove izzive in da samo skupaj lahko v Sloveniji nekaj dosežemo". Glavni cilj NSi je po njenih besedah biti močnejši, da bi tako lahko odigrali pomembnejšo vlogo v državi. "Prepričana sem, da Slovenija potrebuje krščanske demokrate. To smo mi," je še povedala.

Hojs iz stranke ne bo izstopil

Hojs je medtem z rezultatom, ki ga je dosegel na glasovanju, zadovoljen, saj je "s svojim nastopom in s svojo vizijo prepričal skoraj tretjino delegatov". To glede na trenutno razmerje sil v stranki ocenjuje kot dobro, je dejal v izjavi za medije po razglasitvi izidov.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo kaj od tistega, na kar so opozarjali on in drugi kritiki aktualnega vodstva stranke, tudi uresničilo. Sam je sicer v kongresnem nagovoru izpostavil zlasti razlike v pogledih na vrednote slovenske pomladi in na problematiko pravosodja ter na potrebo po jasnejši opredelitvi strankinega gospodarskega programa.

Po Hojsovih besedah je težko reči, kaj rezultat pomeni za njegovo politično prihodnost v stranki. "Povedal sem, da danes iz stranke ne bom izstopil. Jutri se bom spočil in v ponedeljek ne bom ustanovil nove stranke," je še zatrdil.

Tonin Hojsu čestital za pogum

Z izidom glasovanja je zadovoljen tudi vodja poslancev NSi Matej Tonin. Po njegovem mnenju so namreč člani vendarle ocenili, da je v prihodnost usmerjena pot prava. "Kaj bi bi bilo, če bi jaz kandidiral, ne vem. Zagotovo pa so se ljudje jasno izrekli, da podpirajo Novakovo, tudi jaz sem jo podprl. Meni se pa zagotovo nikamor ne mudi," je še dejal.

Tudi sam je čestital Hojsu; "najprej za pogum, da se je spustil v to kandidaturo, in da je v teh procesih tudi izpostavil določene teme, ki smo jih morda nekoliko zanemarili". Tonin verjame, da želi stranka delovati dobro in da bo pri svojem prihodnjem delu upoštevala tudi danes izrečene nasvete. "Tri četrtine članov je podprlo sedanjo linijo, četrtina je do naše smeri tudi nekoliko kritična, nihče pa ni napovedal izstopa iz stranke oz. ustanavljanja nove. Te razlike nas lahko obogatijo, če jih bomo znali pravilno vključiti v naše vsakdanje delo," je dodal.

Po Toninovi oceni je bil večji del današnjih kritik posvečen temu, da so se pri svojem delu morda preveč usmerjali v prihodnost, preveč stavili le na gospodarstvo. Določeno število članov pa, kot je menil, pričakuje ukvarjanje tudi z "ideološkimi temami, temami iz preteklosti oz. o nerazčiščeni slovenski zgodovini." Kot je še ugotavljal, na te kritike v NSi že odgovarjajo z aktivnostmi, kot je denimo priprava zakona o dostojnem pokopu žrtev vojnega in povojnega nasilja.

Razpravo na kongresu je sicer zaznamovala želja po krepitvi stranke, tako na programskem področju kot tudi v odnosu do drugih strank, zlasti na desnici. Še pred začetkom kongresa pa sta se v izjavi za medije Novakova in Hojs strinjala, da pri njunem potegovanju za strankin predsedniški stolček ni šlo za bitko, pač pa za soočenje različnih pogledov.

"Egoizem slab svetovalec"

Novakova se je sicer pred glasovanjem v okoli enournem govoru ozrla na dosedanje delovanje NSi. Med drugim se je obregnila ob razpad zadnje vlade Janeza Janše leta 2012 z besedami, da je "egoizem slab svetovalec". Ob tem se je vprašala, kaj so v NSi naredili tako slabega, da se morajo zdaj zagovarjati.

"Ker je naš program boljši, ga je treba čim prej degradirati, da ja ne bi krščanski demokrati napredovali. Zakaj pa ne? Ali ne bi bilo najbolj normalno, da je najmočnejša stranka na desnici krščanska demokracija," je še vprašala Novakova. Po njenih besedah so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki mislijo dobro za državo, ne podpirajo pa hudobije - ne glede na to, ali prihaja z leve ali desne.

Poudarila je tudi, da v NSi ne dopuščajo očitkov, da so levičarji: "Mi smo krščanski demokrati." Ti so, kot je pristavila Novakova, ki je ob koncu nagovora požela stoječi aplavz, prihodnost Slovenije, zmagujejo pa da lahko le povezani. Nagovor je sklenila s pozivom delegatom, naj glasujejo po svoji vesti in v dobro NSi. "Ne bom ustanavljala nove stranke, če bo izvoljen Hojs, ampak z veseljem še naprej delala za krščanske demokrate," je še dejala.

Pravičnost mora biti na prvem mestu

Hojs je med bistvenimi razlikami med njim in dosedanjim vodstvom izpostavil poglede na področja vrednot slovenske pomladi, pravosodja in gospodarstva. Kot je pojasnil, je v stranki podal številne predloge s področja pravosodja, a nobeden o teh ni prišel na vrsto. Se je pa na dolgo govorilo o tem, ali je nekdo politik v zaporu ali politični zapornik, kar večine ljudi po oceni Hojsa ne zanima. Bi pa morala pravičnost biti "na prvem mestu programa stranke, ki se ponaša s krščanskimi koreninami".

Hojs se zavzema za socialno-tržno obliko gospodarstva z jasno postavljenimi pravili igre. Poudaril je, da je gospodarski program stranke dober, vendar pa je bil predstavljen na takšen način, da so ga volivci dojeli kot neoliberalnega.

Dotaknil se je tudi številnih pozivov po osvoboditvi od sorodnih strank. Vendar pa se sam sprašuje, od koga neki naj bi se osvobodili. Po njegovem mnenju ne bi smeli iskati zunanjih sovražnikov. "Ne osvobojeni od drugih strank, boljši je treba biti," je poudaril Hojs. Kot je pojasnil, pa boljši ne moreš biti tako, da ves čas tarnaš, kako si neenakopraven. Poudaril je še, da je glas zanj glas za jasno besedo, razumljiva stališča in pogumna dejanja.

 

Komentarjev 12
  • mirko 01:31 30.november 2014.

    pa še sram te ni priznat, da uživaš vse komunistične privilegije, ki si jih podedoval od svojih prednikov

  • mirko 01:29 30.november 2014.

    torej si potomec masovnih izvensodnih morilcev.

  • puksicd 21:50 29.november 2014.

    Jaz nisem v nobenem gnoju. Prav lepo mi gre. Če pa si ti, pa ... kidaj. :-D