Zdravje > Otrok
126 ogledov

Konj: Njegove vibracije še kako učinkujejo

Sejem za ljubitelje živali, jahanje konj Saša Despot
Nove raziskave kažejo, da jahanje izboljšuje spomin in učenje.

Konj je nežna in občutljiva žival, ki se hitro odzove na človekovo vedenje in je velikokrat v pomoč pri terapevtskem in pedagoškem delu z otroki in mladostniki.

Terapevtsko jahanje lahko pomaga ljudem, ki imajo težave z gibanjem, koordinacijo, ravnotežjem in s slabo držo.

Odlično vpliva na ljudi s posebnimi potrebami, na otroke, ki imajo motnje prehranjevanja, na invalide in na mlade, ki imajo težave s samopodobo. Tovrstne terapije že dolgo poznamo tudi pri nas.  

Konj oddaja vibracije, ki vplivajo na simpatični živčni sistem, kažejo izsledki nove raziskave. Strokovnjake v Tokiu je namreč zanimalo, kaj se pri jahanju dogaja v možganih: "Veliko je študij, ki dokazujejo pozivne učinke jahanja na telesno in duševno zdravje. Nas je zanimalo, kako vpliva na vedenjske vzorce otrok," je pojasnil vodja raziskave, profesor  Mitsuaki Ohta.

Ohta in njegova raziskovalna skupina je učinke jahanja preučevala s pomočjo preprostih matematičnih testov, ki so jih otroci reševali pred in po jahanju. Kognitivne odzive  so testirali s tako imenovanim "Go / No-go" testi, s pomočjo hitrih in preprostih računalnikih vprašanj.

Rezultati, objavljeni v reviji Frontiers in Public Health so pokazali, da so bili otroci, ki so pred tem jahali, veliko bolj od ostalih uspešni pri izvajanju vedenjskih nalog. Pri matematičnih vajah je bila razlika sicer nekoliko manjša; verjetno zato, ker so bile naloge vendarle nekoliko prelahke, so povedali strokovnjaki..

Rezultati dokazujejo, da jahanje izboljša kognitivne sposobnosti otrok, kar je dobra podlaga za spomin in uspešnješe reševanje problemov: " Konjski koraki povzročajo trideminzionalne pospeške, tresljaji  v konjevi medenici, ki prihajajo v človeško telo, pa očitno aktivirajo del simpatičnega živčnega sistema, kar je pripeljalo do boljših rezultatov testov," je pojasnil raziskovalec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.