Slovenija
134 ogledov

"Konji niso sestradani, ampak shirani"

Zanemarjeni konji v Krčevini pri Vurbergu
1/11
Društvo za zaščito živali Maribor
Skupina konj brez hrane, vode, veterinarske oskrbe. Za prvo pomoč poskrbeli prostovoljci. Podanih je bilo več prijav, po ocenah Vursa so konji klinično zdravi in v primerni kondiciji.

Zadnje dni se vrstijo opozorila o izjemno slabih razmerah, v katerih živijo konji na posestvu v Krčevini pri Vurbergu. Po poplavah v začetku novembra so se razmere še poslabšale, saj je Drava nanesla veliko mulja.

"Peljali smo jim nekaj hrane, vendar je bila to enkratna oblika pomoči, zdaj mora lastnik za njih poskrbeti naprej. Vendar lastnik nima možnosti preživljati niti sebe. Sam sicer trdi, da se s tem preživlja, vendar mislim, da to ni res. Žrebičkov, ki so tam, ne more vzeti niti mesar, saj to je sama kost in koža,“ je za zurnal24.si pojasnila  Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj iz Velenja. Po podatkih Veterinarske uprave RS (Vurs) se na posestvu, ki je veliko okoli 26 hektarjev, nahaja 17 konj hladnokrvnega tipa. Rejec konje na tej lokaciji goji že 18 let, še več konj naj bi imel doma.

Nujno potrebujejo oskrbo

"Drava je poplavila, na pašnikih je polno mulja. Seno, ki ga je moški pripravil, je zalilo. Konji so res potrebni veterinarske oskrbe, vprašanje če so ga sploh kdaj že videli. Konji niso le sestradani, ampak shirani, kar se vidi po kolkih, kosteh, napihnjenosti," nadaljuje Nedeljkova.
Tudi pitne vode nimajo, pijejo vodo iz Drave.

Vurs: Konji so na videz v primernem stanju

"Konji so na videz v primernem rejnem stanju, zdravi, na voljo imajo svežo vodo, ob sredinem obisku jim je bilo na voljo 50 do 60 bal svežega sena," pa so za nas pojasnili na Veterinarski upravi RS, kjer so prve prijave dobili po poplavah v začetku novembra.

"Na posestvo so poplave nanesle mulj, vendar se konji sprehajajo po utrjeni poti. Konji so na videz v primernem rejnem stanju, zdravi, na voljo imajo svežo vodo, ob današnjem obisku jim je bilo na voljo 50 - 60 bal svežega sena. Ko jim je veterinarka ponudila krmo, je niso jedli, po čemer je sklepala, da so siti. Kljub temu, da imajo na voljo svežo vodo, raje pijejo iz bližnje Drave," so sporočili z Vursa.

Uradna veterinarka redno spremlja stanje na terenu in jemlje vzorce sena. Do sedaj ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti iz področja zaščite živali. Poleg uradnih veterinark si je konje ogledal tudi veterinar praktik. Po prvih ocenah je potrdil, da so konji klinično zdravi in v primerni kondiciji.

Konja šival kar sam

Težave z omenjenimi konji pa se niso pojavile šele ta mesec. "Iz Društva smo šli razmere pogledati že lani. Takrat razmere še niso bile sporne, razen tega, da so se konji napajal iz Drave. Kolikor mi je znano, bi morala biti živalim na voljo pitna voda, kamor pa Drava ne spada. Hrano so lani še imeli. Veterinarsko pa že takrat ni bil najbolje poskrbljeno. Gospoda se je že takrat hvalil, da to kar sam vse uredi. Tudi konja, ki se je poškodoval, je zašil kar sam pri živem telesu," pa je pojasnila vodja nadzornikov za štajersko območje pri Društvu za zaščito konj Vesna Rizman.

Do letos so se razmere drastično poslabšale. "Glede na to, da so kobile skoraj vse breje, sigurno ni smiselno, da se jim vidijo vsa rebra," pravi Rizmanova. Kot velik problem je izpostavila pitno vodo – tudi do Drave zaradi veliko mulja pridejo težko.

Ker naj bi bil v zadnem času odsoten zaradi zdravstvenih težav, je za skrbnika konj določil kar 12-letnega sina.

Borili so se za hrano

Razlog, da so konji delovali siti ob sredinem obisku Vursove veterinarke, morda tiči v tem, da so hrano od različnih prostovoljcev dobili v nedeljo, ponedeljek in torek.

Ob prvi dostavi sena pa da so se konji med seboj borili za hrano. "Odrasla kobila je žrebe, staro okoli šest mesecev, odrivala stran, da je sama prišla do hrane. To gotovo nekaj pove," pravi Rizmanova. Do zdaj lastnik in njegova soproga po njenih informacijah nista naredila nič, da bi zagotovila dovolj krme za konje za čez zimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.