Zdravje > Aktualno
569 ogledov

Kanabis tudi na zdravniški recept

Konoplja Profimedias Konoplja, fotografija je simbolična.
S sprejeto vladno uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog je v medicini omogočena uporaba kanabisa. Standardizirani cvetni ali plodni vršički konoplje bodo odslej na voljo na zdravniški recept.

Vlada je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog. Celotno rastlino konopljo so z novo uredbo izločili iz prve skupine prepovedanih drog, ki opredeljuje rastline in substance kot zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini. Konoplja je zdaj uvrščena v drugo skupino, kamor so uvrščene rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini.

S tem se omogoča uporaba konoplje v medicinske namene. Zdravniki bodo tako lahko predpisovali uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje (kanavbis), iz katerih smola ni bila iztisnjena, v medicinske namene.

V lekarni bo mogoče dobiti tudi vršičke 

Doslej so bolniki lahko na zdravniški recept dobili sintetične in naravne ekstrakte konoplje, po novem bodo lahko tudi vršičke konoplje, torej rastlino in ne le izvlečke.

Zdravniki jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja, kot so npr. uporaba v pediatriji, nevrologiji, paliativni medicini in drugih področjih. Uporabo medicinske konoplje je podprla tudi stroka, ki bo tudi določila indikacije in kontraindikacije za zdravljenje. V okviru zbornice pa že potekajo izobraževanja zdravnikov glede predpisovanja konoplje kot zdravila.

Učinki konoplje na zdravje ljudi

Pozitivni učinki konoplje so pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivih na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu, pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih itd.

Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana pa bo v kratkem stekla študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih.

Pridelava in predelava prepovedani

Uredba namreč ne ureja pridelave in predelave konoplje v medicinske namene, saj je za to potrebna sprememba zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Tako pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani, spremembe se niti ne nanašajo na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC.

Nova uredba ne spreminja zakonodaje, ki se nanaša na gojenje medicinske konoplje tako ostaja prepovedana, zato bomo kanabis uvažali z Nizozemske.

Da bi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje v medicinske namene, mora ministrstvo za zdravje prilagoditi in spremeniti zakonodajo. Vzpostaviti mora sistema nadzora, ki ga Enotna konvencija v svojem 23. členu predvideva za gojenje opijskega maka za proizvodnjo opija. 23. člen Konvencije od držav pogodbenic zahteva, da ustanovijo in financirajo enega ali več državnih organov, ki bodo zadolženi za opravljanje nadzornih nalog nad gojenjem konoplje. Organ bo pristojen za razmejitev regij in določitev zemljiških parcel, na katerih bo dovoljeno gojenje konoplje, izdajal bo dovoljenja za gojenje konoplje, v katerih bo točno določena površina in parcelna številka zemljišča, na katerem je gojenje dovoljeno. Odbor za zdravstvo je ministrstvu pripravo zakonodajnih sprememb naložil oktobra, kdaj bodo končane, ni znano. 

Tuji farmacevti že v nizkem štartu

Odbor za zdravstvo je ministrstvu pripravo zakonodajnih sprememb naložil oktobra, kdaj bodo končane, ni znano. Znano pa je, da se velike farmacevtske firme že pripravljajo na začetek proizvodnje v Sloveniji. Eden prvih naj bi bil avstralsko-izraelski farmacevt MGC Pharmaceuticals, ki napoveduje, da bo v Sloveniji letno pridelal tri tone smole.

Gojenje zase pravno dopustno?

Vrhovno sodišče je leta je v primeru Janko Pirc že razsodilo, da ni storil kaznivega dejanja, ko je konopljo gojil za svoje bližnje. Februarja 2015 je bil Pirc zaradi osmih sadik konoplje, s katerimi je želel lajšati bolečine sinu, sladkornemu bolniku in soprogi, ki ima multiplo sklerozo, obsojen na štiri mesec pogojne zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

 

Ker ni gojil za preprodajo, ga je vrhovno sodišče oprostilo

 

Vrhovno sodišče, ki je uvidelo, da ni šlo za namerno gojenje konoplje, z namero kasnejše preprodaje in dodatnega zaslužka, je Pirca oprostilo vseh obtožb. "Da bi nekoga v takem položaju kaznovali, bi bilo grozno," je za revijo Zarja nedavno dejala Vesna Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje in hkrati napovedala sestanek s pravosodjem in policijo. Pojasnila je, da imajo v kratkem dogovorjen sestanek na najvišji ravni, da se uskladijo – prav zato, da ne bi naredili škode posamezniku, ki bo rastlino gojil doma za namene samozdravljenja. Novinarska vprašanja glede teh uskladitev smo naslovili na vsa pristojna ministrstva, odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.