Magazin > VIP
151 ogledov

Kontrec po osemnajstih letih išče posvojeno hčerko

Žurnal24 main
Vodja skupine Langa Jože Kontrec išče hčerko Anđelo, ki jo je bivša partnerka pri osmih mesecih brez njegove privolitve oddala v posvojitev.

"Vzeli so jo brez mojega podpisa. Pri osmih mesecih je morala v bolnišnico in ko sem jo drugi dan prišel obiskat, je ni bilo več. Zdravniki mi niso smeli ničesar povedati, sam pa nisem želel delati panike in razgrajati, ker sem le javna oseba. Mislim, da tega ne bi smeli narediti, saj sem ob rojstvu podpisal očetovstvo. Sedaj, ko je stara osemnajst let imam končno priložnost, da nekaj naredim in jo najdem. Pred kakšnim letom sem se obrnil tudi na Center za socialno delo Murska Sobota. Obljubili so, da mi bodo pomagali, vendar ni šlo, zato jo sedaj iščem s pomočjo medijev," nam je razkril glasbenik Jože Kontrec, ki ima z bivšo partnerko še dva otroka. Pravi, da ne ve točno, zakaj se je partnerka takrat odločila za ta korak, zdi pa se mu, da je bila ob treh otrokih preobremenjena in ni imela nobene pomoči, saj je on cele noči nastopal. 

"O njej razmišljam vsak dan. Dokler bom živ in zdrav, jo hočem videti. Le spoznati in videti, da je z njo vse v redu. Rad pa bi se zahvalil tudi njeni novi družini, ki jo je vzela in ji v življenju nekaj dobrega naredila," še dodaja.

Ali je leta 1998 res lahko prišlo do posvojitve brez privolitve očeta, smo vprašali direktorico CSD Murska Sobota Natašo Meolic. "Že pred 19 leti je bila popolna posvojitev, kar pomeni, da sta starša, ki sta bila vpisana v matično knjigo kot starša otroka, morala podati izjavo o posvojitvi. /.../ Privolitev staršev ni potrebna, kadar jim je bila odvzeta roditeljska pravica, ali če trajno niso sposobni izraziti svoje volje, kar sodišče ugotovi v posebnem postopku," nam je zagotovila direktorica in razkrila, da so v letu 2016 dobili eno vlogo biološkega starša, ki se želi srečati z otrokom, ki je bil pred leti posvojen: "Postopek poteka tako, da starša seznanimo z vsemi postopki, ki jih lahko izvedemo, torej zakonskih podlagah za posvojitev, o informacijah o popolni posvojitvi in možnostih, ki si jih želi. Pogledamo v spisovno dokumentacijo, tudi biološki starš sam si lahko pogleda, kako je bilo v njegovem primeru (npr. izjava o posvojitvi), se poskušamo pogovoriti s posvojitelji otroka, ki sta v rojstnem listu vpisana kot starša otroka in nadaljevati postopek o možnosti stika med biološkim staršem in otrokom."

 

Komentarjev 6
  • asmas 06:04 20.april 2016.

    vsak "normalen"posvojitelj posvojencu prej ali slej pove ,da ni njegov biološki starš.Kaj pa če se slučajno zgodi (kar se je že),da se dva zaljubita in na koncu izvesta da sta v sorodu ali celo brat-sestra?????????????.Ne verjamem,da obstaja "posvojenec",da nebi vsaj ...prikaži večsaj enkrat v življenju čutil potrebo,da spozna svoje biološke starše.Marsikateri starš bi zavrtel čas nazaj ter spremenil svojo odločitev.

  • izRODEk 23:42 19.april 2016.

    Ne vem, v čem je fora obsojati tega tipa: dal je hčer v posvojitev, s podpisom ali brez, bile so okoliščine, v katerih se s partnerico nista znašla. Zdaj je punca polnoletna in bi jo rad spoznal. To ne ...prikaži več pomeni, da se bo kar preselila k njemu in mu rekla ati. Le civilizirano si lahko sežejo v roke, se pozdravijo in se spoznajo. Si povejo, kar jim leži na duši. Če se zmenijo, se še kdaj slišijo, si pošljejo kak sms in je to to. Če ni ok, rečejo bobu bob in se poslovijo.Obsojati pa kar tako povprek... se folk sploh zaveda, koliko je posvojenih otrok? A so potem vsi starši, ki so dali otroke v posvojitev, slabi ljudje?Pa dobro slovenceljni, kaj je z vami: ste res več ali manj vsi zrasli na šmarjaku in se sedaj kažejo posledice? Đizs, kje js žvim...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:01 19.april 2016.

    Vsa hudobija pride enkrat za tabo. Pa če gre za malo hudobijo kot je zanemarjanje al pa veliko...tega se naši politiki ne zavedajo ampak prej al slej se ti vse vrne. Vse. Mogoče si zdele trden k skala in ti ...prikaži več nič ne pride do živga ampak verjam prej al slej ti bo pršlo še za nazaj do živga če nisi dober do drugih. Pa ne rabš verjet v boga..Enostavno je človek tako narejen da ko okusi vse sadove življenja začne žet kar je posejal za nazaj. Če ne drugače v obliki slabe vesti in slabega spanca.