Zdravje > Otrok
34 ogledov

Konzervansi v otroški kozmetiki

dojenček Shutterstock
Prepovedani konzervansi sodijo v skupino kemikalij, ki motijo hormonski sistem.

“Od danes je v vseh državah EU v veljavi prepoved uporabe Propylparaben-a in Butyl-paraben-a v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let. Delna prepoved pa velja tudi za sočasno uporabo Methyl-chloroisothiazolinon (MCI) in Methylisothiazolinon (MI) v kozmetičnih izdelkih,” sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije na zps.si.

Snovi so proizvajalci uporabljali kot konzervans v otroški kozmetiki, največkrat v različnih hladilnih mazilih ali zaščitnih kremah za obraz. “Oba prepovedana parabena sodita v skupino kemikalij, ki motijo hormonski sistem,” pojasnjujejo na ZPS. Kljub prepovedi, bomo izdelke na policah še vedno zasledili, saj jih trgovci lahko prodajajo do razprodaje zalog. Zato na ZPS svetujejo, da preverjate deklaracijo.

Prehajajo skozi kožo

Evropska komisija se je za prepoved odločila predvsem zaradi zelo občutljive otroške kože, ki je zelo tanka in predvsem pod pleničko pogosteje poškodovana. Tako lahko škodljive snovi lažje prehajajo skozi kožo. “V sklop ukrepov zagotavljanja večje kemijske varnosti sodijo tudi novi predpisi, ki določajo še dovoljene koncentracije parabenov v kozmetičnih izdelkih za odrasle, ki jih izpiramo,” pojasnjuejjo na ZPS. Dovoljena koncentracija parabenov v izdelkih kot so na primer šamponi in geli za tuširanje je po novem 0,14.

Pojasnjujejo, da od danes naprej velja tudi prepoved kombinacije Methyl-chloroisothiazolinon (MCI) in Methylisothiazolinon (MI) v izdelkih, ki jih iz kože ne spremo. Nižja koncentracija pa je še vedno dovoljena v izdelkih, ki jih speremo in sicer 0,0015% v razmerju 3:1 (MCI:MI). “Že lani pa je Komisija prepovedala uporabo naslednjih sicer manj uporabljanih parabenov Isopropylparaben, Isobutyl-paraben, Phenyl-paraben, Benzyl-paraben in Pentyl-paraben v kozmetičnih izdelkih,” dodajajo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije sicer mirijo, da niso vsi konzervansi v kozmetičnih izdelkih nevarni: “Konzervansi zagotavljajo, da so izdelki, ki jih vsak dan nanašamo na kožo neoporečni in varni. Če kozmetični izdelki konzervansov ne bi vsebovali, bi imeli večinoma zelo kratek rok trajanja, hraniti pa bi jih morali na hladnih in temnih prostorih.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.