Slovenija
45 ogledov

Kopalci in plovila ne spadajo skupaj

Ladja preblizu kopalcev
1/4
Suzana Kos
Upravljalci plovil pogosto ne upoštevajo prepovedi in se zasidrajo preblizu urejenih kopališč.

Na socialnih omrežjih je te dni zaznati tudi nekaj ogorčenja kopalcev, ki se morskim užitkom predajajo na divjih plažah in jih pri tem motijo lastniki številnih plovil, ki se po njihovem mnenju sidrajo preblizu obale.

"Dejansko nikjer v zakonodaji ni predpisano, kako blizu oziroma daleč se lahko plovila zasidrajo od obale oziroma tako imenovanih divjih kopališč. Zakonodaja predpisuje le, da je glisiranje prepovedano 250 metrov od obale, 200 metrov od obale pa se lahko vozi z normalno hitrostjo. Prepovedano pa je sidranje plovil manj kot 50 metrov od kopališke ograde oziroma urejenega kopališča," razlaga Primož Bajec z Uprave RS za pomorstvo. Tisti, ki tega ne spoštujejo, so kaznovani z globo 400 evrov; kazen je polovico nižja, če je plačana v osmih dneh od izreka.

Do obale na vesla

Lastniki plovil se pogosto premalo zavedajo, da s plovbo med kopalci lahko ogrožajo njihova življenja, gneča pa pomeni večjo nevarnost, da se pripeti kakšna nesreča. "Plavalci in plovila ne gredo skupaj, zato je previdnost res nujna. Če se plovila nameravajo zasidrati v bližini obale, morajo ugasniti motor in se obali približati z uporabo vesel, kar pa je za večje jahte seveda nemogoče," dodaja sogovornik. Vzdolž slovenske obale so za lastnike plovil najbolj priljubljeni kotički Jernejev zaliv, Debeli rtič, Bele skale, morje pri rtu Strunjan ter območje med Fieso in Piranom. V Mesečevem zalivu je sidranje sicer prepovedano.

Omejeni tudi plavalci

Ob naravni plažah je pas, namenjen kopalcem, širok 150 metrov. Kopanje zunaj tega pasu je prepovedano in nevarno; plavalec, ki teh omejitev ne upošteva, je lahko kaznovan z globo 400 evrov.
Uprava za pomorstvo je lani opravila na morju 166 intervencij, sem štejejo vsi posegi, ne le nesreče. "Lani smo sicer čistega reševanja oziroma iskanja na morju imeli v 15 primerih," še dodaja Bajec. Za zdaj letošnjo sezono ocenjuje kot mirnejšo od lanske.

Smrtne žrtve

V nesreči je lani umrl en človek, predlanskim dva, zgodila pa se je tudi ena huda telesna poškodba. Velik problem na morju je tudi alkohol, tako pri upravljalcih plovil kot tudi pri drugih potnikih na krovu.

Sicer pa statistika beleži, da je v Sloveniji v povprečju 22 utopitev na leto. V letošnji kopalni sezoni se je v morju pri Kopru nedavno utopil upokojenec.

Komentarjev 1
  • Veteran 12:51 18.julij 2013.

    Alkohol je problem že med uslužbenci Uprave, saj imajo med ostalim celo na delavnem mestu višjega svetovalca zaposleno osebo, ki je kronični pijanec. To vedo vsi, vendar nobenega to ne zanima - ZAKAJ???