Svet
44 ogledov

Kopalke, ki pretentajo morske pse

Obleka PrtSc You tube
Na tržišče so prišle kopalke, ki vas varujejo pred napadi morskih psov.

Veliko napadov morskih psov na človeka se zgodi na obali zahodne Avstralije. V zadnjih petih letih so veliki beli morski psi samo v deželi "tam spodaj" ubili pet ljudi, še veliko več pa je bilo poškodovanih.

Sedaj so znanstveniki na West Australia University v sodelovanju s podjetjem Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) razvili dva tipa kopalk, ki varujejo ljudi pred napadi morskih psov. Kopalke so razvijali dobri dve leti.

Barve ključne za varnost

Prva verzija kopalk se imenuje Elude, ki zamaskira kopalca v vodi. Slednjo rešitev je stimuliralo nedavno odkritje, da morski psi ne razločijo večine živahnejših barv.

Druga vrsta kopalk se imenuje Diverter, ki pa zver odvrne z močnim barvnim kontrastom belih in črnih prog, ki psu sporoča, da gre za neužiten zalogaj. Omenjena barvna kombinacija namreč krasi številne strupene morske živali.

"Ne jej me!"

"Mnoge živali nočejo plena, ki na kakršen koli način sporoča: 'ne jej me'. To smo tu dosegli z uporabo barv," je za Guardian dejal Shaun Collin z Univerze Zahodne Avstralije.

Kopalke so testirali na populaciji tigrastih morskih psov, a še brez človeka v njih. Pričakujejo se še nadaljni testi, a kopalke so že sedaj naprodaj po ceni 495 avstralskih dolarjev.

Komentarjev 1
  • allstarr111 20:07 20.julij 2013.

    Jest vem iz prve roke, da če se plavaš skoraj kjerkoli v na obali NSW je skor več nevarnosti da nerodno stopiš kot da te morski pes napade, ob upoštavenju zastavic na urejenih plažah in da nisi predaleč od obale.