Šport > Nogomet
52 ogledov

Koper klonil z 1:4

koper Anže Petkovšek
Koper se je kot zadnji slovenski predstavnik poslovil od evropskih tekmovanj. V Splitu je klonil z 1:4 proti Hajduku.

Na dan, ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) potrdila, da hrvaška reprezentanca ne bo težje kaznovana zaradi škandaloznih dogodkov s Poljuda, je Koper na največjem dalmatinskem stadionu skušal pripraviti veliko presenečenje proti slovitemu Hajduku.

Neurje je dodobra razmočilo zelenico, kjer je bila sporna svastika dodobra prekrita s plastjo nove trave, slovenski pokalni prvaki pa so pričakovano začeli tekmo v obrambni postavitvi s tremi oziroma petimi branilci, Rodolfo Vanoli pa je od prve minute aktiviral tudi Anteja Tomića.

Domači strateg Damir Burić je priložnost od prvega sodnikovega žvižga pred lepo zapolnjenimi in razigranimi tribunami ponudil tudi TomislavuKišu, lanskoletni zvezdnik Zavrča pa ga ni pustil na cedilu. Kiš je namreč že v prvem napadu izkoristil slabo posredovanje Vasje Simčiča po strelu z roba kazenskega prostora in v mrežo pospravil odbitek za ekspresno vodstvo v drugi minuti.

Toda Primorci so zelo dobro odgovorili in Lovre Kalinić je rešil "bile", ko je Josip Ivančić nenadoma ostal povsem sam blizu roba kazenskega prostora in v peti minuti močno meril na daljšo vratnico, a je bil Kalinić z zadnjimi močmi na mestu. Koper je imel rahlo pobudo in po zelo dobrem prodoru nekdanjega hajdukovca Gorana Galešića in njegovem slabem prostem strelu je Ivica Guberac po potrpežljivi akciji z roba kazenskega prostora slabo meril v 17. minuti.

Naslednjih deset minut je minilo v znamenju prekrškov in hudovanja na eni in drugi strani, toda nemški sodnik Marco Fritz je kartone držal v žepu, v težkih razmerah pa je od igre ostajalo bolj malo. Po skoraj točno pol ure igre je Domen Črnigoj osvojil veliko prostora in prodrl v kazenski prostor, kjer je nato preslabo meril na prvo vratnico in spregledal nekaj bolje postavljenih soigralcev na levi.

"Kanarčki" so nizali napade in nevarne(jše) strele, Guberac je v 31. minuti z roba kazenskega prostora usmeril že petega, a je tudi ta zgrešil cilj. Nasploh so se Koprčani veliko bolje znašli v težkih razmerah, toda tako želenega zadetka proti nemočnemu hrvaškemu velikanu ni in ni bilo.

Galešić bi se lahko odzval veliko bolje, ko je v 38. minuti na robu kazenskega prostora dobil žogo ob povsem izigrani domači obrambi, toda na koncu je preslabo iskal soigralce in iztržil le kot. Takrat so se po Poljudu razlegli tudi prvi žvižgi, medtem ko je trener Burić vedno bolj pogosto krilil z rokami ob robu igrišča, v čemer ga je sicer vsaj dvakratno prekašal koprski strateg Vanoli.

V 40. minuti je kot strela z jasnega Hajduk povedel z 2:0 - Jeffersonu se je odprlo veliko prostora, Brazilec pa je z okrog 30 metrov fenomenalno zadel v daljši zgornji kot Simčiča za nezasluženo visoko vodstvo. Tomić bi lahko Koprčanom zakuhal še večje težave, a je njegov divji štart v 42. minuti po tem, ko je začel množično prerivanje, Fritz nagradil le z rumenim kartonom.

Domači beli bi lahko povedli celo s 3:0, a je Mijo Caktaš po tem, ko je ostal skorajda povsem sam po podaji iz kota, z nekaj metrov pred Simčičem zadel v koprski blok in iztržil le kot.Toda v zadnji akciji polčasa se je Koper le razveselil zadetka priključka - po prostem strelu in dolgi akciji je Amar Rahmanović izkoristil slabo izbijanje hrvaške obrambe in idealno pred vrati zaposlil Mateja Palčiča, ki je z glavo matiral Kalinića.

Drugi polčas bi se kmalu začel sanjsko za rumeno-modre - Črnigoj je podobno kot v prvem delu Ivančić neoviran prodrl vse do roba kazenskega prostora, nato pa v lepi situaciji močno meril prek vrat. Veliko sreče so imeli Koprčani v 59. minuti, ko je Kiš osamljen pričakal podajo s strani, toda z le nekaj metrov povsem zgrešil žogo.

In prav Kiš je bil vnovič arhitekt splitskega zadetka, ko je v 62. minuti pobegnil po levi in lepo počakal na vtekajočega Caktaša, ta pa je obšel Simčiča, ki je zapustil vrata in mirno zabil v prazno mrežo. Hajdukovci so novo lepo priložnost po še eni podaji Kiša zapravili v 63. minuti, ko je dobitna kombinacija s Caktašem tokrat prinesla strel prek gola z roba kazenskega prostora.

Vsega je bilo konec v 69. minuti, ko je Burić ob ovacijah zamenjal Kiša, ovacije pa so se hitro spremenile v noro slavje, ko je rezervist Anton Maglica po predložku s prostega strela ob pravi zmedi v koprskih vrstah spravil žogo za hrbet Simčiča. Guberac bi z močnim strelom v 72. minuti lahko vrnil Koprčane v igro, toda močen strel kapetana z roba kazenskega prostora je Kalinič zanesljivo odbil. Zapretil je tudi Galešić, ki se je minuto kasneje lepo obrnil in meril na prvo vratnico, kjer pa je žoga zatresla zunanji del mreže.

Caktaš je v 75. minuti mojstrsko meril s prostega strela, toda Simčič je po rahlo preusmerjenem strelu s pomočjo prečke uspel preprečiti petardo, nato pa zadržal žogo še po poskusu Jeffersona. "Bili" so se brez večjih težav ubranili do sodnikovega dodatka, točno ob izteku 90. minute pa je Simčič v situaciji ena na ena ohranil minimalne upe po povratku, ko je prebral namero rezervista Tina-Svena Sušića.

Evropska liga, 2. predkolo:

Hajduk : Luka Koper 4:1 (2:1)   /2:3/
Kiš 2., Jefferson 40., Caktaš 62., Maglica 69.; Palčič 45.

/.../ - prva tekma

Komentarjev 3
  • korisnik_16354 09:32 24.julij 2015.

    http://sporttip10.weebly.com

  • fowler 21:59 23.julij 2015.

    trenutna kakovost in forma slo klubov...

  • kurt 21:13 23.julij 2015.

    Totalno sem razočaran nad slovenskimi nogometnimi moštvi. Najprej Maribor, sedaj še Koper! Pa to ne moreš verjeti, kako strahopetne nogometaše imamo, kot da špilajo babe. Dalmatinski golobradci (v povprečju 3 leta mlajši od Koprčanov) so se poigravali z Koprčani kot ...prikaži več z nekimi šmrklavci. Na trenutke so izpadli prav smešni, človek bi se najraje razjokal ko to gleda.Od vseh Koprčanov je bil skozi vso tekmo najbolj živahen trener Vanoli, to pove vse, kaj si mislim o nogometaših Kopra za današnjo predstavo. Imam predlog; Za naslednjih 5 let prepovedati slovenskim klubom igrati mednarodne tekme, kajti le tako bomo ljubitelji nogometa zaščiteni od blamaž in posmehovanja s strani povprečnih evropskih ekip.