Šport > Nogomet
270 ogledov

Koper znova v postopku prisilne poravnave

FC Luka Koper FC Luka Koper
Koprsko okrožno sodišče je v ponovnem odločanju začelo nov postopek poenostavljene prisilne poravnave za klub Luka Koper.

Prvi postopek poenostavljene prisilne poravnave je višje ljubljansko sodišče po pritožbi največjega upnika Milana Mandarića razveljavilo in ga vrnilo koprskemu sodišču. Presodilo je, da klub ni prepričljivo dokazal, da je mikropodjetje, za katero je edino dovoljena taka oblika prisilne poravnave, vprašljiv pa je bil tudi 2,2 milijona evrov visok dolg do podjetja v davčni oazi, saj obstaja sum, da so si ga v klubu izmislili, da bi izigrali zakonodajo za oškodovanje resničnih upnikov. Koprsko sodišče je zato klub pozvalo, naj terjatve pojasni, je poročala TV Slovenija.

Koprsko sodišče je v ponovljenem postopku presodilo, da je koprski klub v pritožbenem postopku zadovoljivo izkazal, da izpolnjuje formalne pogoje za začetek postopka. Glede zahteve višjega sodišča naj se preveri trditev Mandarića, da je dolg 2,2 milijona evrov do podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov navidezen, pa je sodišče odločilo, da bo to preverjalo v nadaljevanju postopka. Za zdaj je dovolj, da je FC Koper predložil pogodbo s tem podjetjem in račun ter izkazal, da terjatve verjetno obstajajo.

Ravno dovolj velika terjatev

FC Koper je sodišču predložil pogodbo med klubom in družbo Swiss Sport Agency, ki jo zastopa nekdanji strokovni direktor kluba Dušan Petković, ter račun, ki naj bi dokazoval, da je ta za klub opravila svetovalne storitve in pogajanja za petnajst igralcev. Med njimi so tudi Zlatan Muslimović, Toni Datković, Senijad Ibričić, Ruben Belima.

Klub naj bi z omenjenim podjetjem podpisal pogodbo januarja letos. Terjatev 2,2 milijona evrov je vpisal v bilanco do 31. marca, čeprav je bil račun izstavljen šele 2. junija, nekaj dni pred vložitvijo zahteve za poenostavljeno prisilno poravnavo, še dodaja TV Slovenija.

Višina terjatve ravno zadošča, da podjetje iz davčne oaze, ki se je pojavilo nenadoma, samo odloča o uspehu prisilne poravnave in tako izrine milijonski dolg, ki ga ima klub do Mandarića in njegovega podjetja MM Šport. Omenjeno podjetje s sedežem na Maršalovih otokih bi klubu odpisalo več kot dva milijona dolga.

Zdajšnji predsednik aktualnega nogometnega prvaka ljubljanske Olimpije Mandarić, ameriški poslovnež srbskega porekla, ki je pred leti financiral koprski klub, je pred dnevi že zamrznil račun koprskega kluba, z računa pri NLB pa mu je uspelo zarubiti nekaj manj kot pet tisoč evrov. Z evropskim nalogom je skušal zamrzniti tudi klubski račun pri Zadružni banki Kraški banki v Trstu, vendar je rubež klubskega denarja ustavil nov postopek prisilne poravnave. Poslovanje kluba so začeli preiskovati tudi kriminalisti, ki so v ponedeljek opravili pogovor s predsednikom kluba Valterjem Valenčičem in zasegli dokumentacijo.

Da bi prisilna poravnava uspela, se mora s predlogom kluba strinjati polovica upnikov in hkrati vsi tisti, ki terjajo vsaj 60 odstotkov skupnega dolga. Klub je upnikom predlagal, da bi jim poplačal zgolj petodstotno poplačilo dolga.

Poenostavljena prisilna poravnava nič novega

Kot v današnji izdaji v tekstu z naslovom Dvomljivi posli pahnili Koper na rob preživetja, pod članek sta se podpisala Matej Grošelj in Rok Knafelc, ugotavlja Dnevnik, sodelovanje koprskega kluba z neznanim podjetjem Swiss Sport Agency vzbuja resne pomisleke o transparentnem poslovanju koprskega kolektiva.

Postopek poenostavljene prisilne poravnave ni novost v slovenskem športu. Omenjeno možnost je že uporabilo Hokejsko drsalno društvo Olimpija, ki se je na takšen način znebilo skoraj 2,5 milijona evrov dolga, upnike pa bo s približno 600.000 evri moralo poplačati do leta 2019. V začetku novembra bo znano, ali je poenostavljena prisilna poravnava uspela v Košarkarskem klubu Union Olimpija, ki se zavzema za 80-odstotni odpis dolga v višini 1,9 milijona evrov.

Prisilna poravnava lahko tudi ne uspe. Smučarski klub Branik Maribor, ki je bil od leta 2014 v postopku poenostavljene prisilne poravnave, je letos zaradi nezmožnosti poplačila upnikov razglasil stečaj. Mariborčani so imeli 1,7 milijona evrov dolga, ob tem pa še 19,1 milijona evrov poroštev za kredite Športnega centra Pohorje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.