Šport
34 ogledov

Kopitar s točko, 19-letnik v zgodovino

 Auston Matthews Profimedias
Odigrane so bile prve tekme v novi sezoni lige NHL.

Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar je s svojim moštvom Los Angeles Kings na uvodu v novo sezono lige NHL gostoval pri lanskih finalistih San Jose Sharks in izgubil z 1:2. Kopitar je bil sicer podajalec pri edinem zadetku kraljev, ki so v prvi tretjini povedli z 1:0. Gol je z igralcem več dosegel Tyler Toffoli.

Po vodstvu kraljev so gostitelji prek Logana Coutura izenačili že v prvi tretjini, zmago pa je morskim psom v zadnji tretjini prinesel Brent Burns. Za zmagovalce zahodne konference se tako sezona ne bi mogla začeti bolje, na drugi strani pa so imeli njihovi kalifornijski tekmeci obilico smole. Niso namreč izgubili le uvodne tekme sezone, temveč tudi prvega vratarja Jonathana Quicka, ki se je poškodoval proti koncu uvodne tretjine in ni več stopil na led.

Za zdaj še ni natančno znano, za kaj gre, a Quicka danes čaka pregled z magnetno resonanco, ki bo pokazal, kako resna je poškodba. Vendar je prvi mož kraljev Dean Lombardi za LA Kings Insider dejal, da bo, vse kaže, minilo kar nekaj časa, preden se bo Quick lahko vrnil v ekipo. Quick je zaustavil 14 od 15 strelov proti svojim vratom, preden ga je zamenjal Jeff Zatkoff, ki je ubranil 15 od 16 strelov.

"Mislim, da je bila tekma povsem izenačena. Igrali smo dobro. Gostitelji so imeli srečo, da je odbit plošček končal prav na Burnsovi palici. Žal je to odločilo tekmo v prid San Joseja. Nekaj stvari bomo morali še razčistiti, menim, da nismo igrali tako, kot znamo. Težko je. V naslednjih tekmah bomo morali pokazati več," je dejal Zatkoff.

Rekord za novinca

Uvod v sezono je sicer že postregel z izjemnim dosežkom. Prvi izbor na naboru Auston Matthews je postal prvi hokejist v zgodovini tekmovanja, ki je ob svojem prvencu dosegel štiri zadetke, a njegovi Toronto Maple Leafs so po podaljšku vseeno s 4:5 izgubili v gosteh pri Ottawi.

Američan Matthews, ki je pred slabim mescem dopolnil 19-let, je zadel s svojimi prvimi tremi streli in s tem postal komajn peti igralec v zgodovini NHL, ki je dosegel hat-trick ob ligaškem prvencu, prvi po rojaku Dereka Stepanu (New York Rangers) leta 2010. A nato je najstniku uspel dosežek, ki ni še nobenemu pred njim: na debiju v NHL je zadel še četrtič.

Toronto, ki ni osvojil Stanleyjevega pokala vse od leta 1967, je imel lani najslabšo sezono v zgodovini, a Matthews je brez dvoma zvezdnik, okrog katerega lahko javorjevi listi na novo zgradijo ekipo.

Senatorjem je sicer zmago na kanadskem derbiju prinesel Kyle Turris, ki je že po 6:45 minute igre v zadnji tretjini poskrbel za izenačenje na 4:4, nato pa je po 37 sekundah podaljška zadel še za zmago.

Matthews je sicer navdušil tudi svojo mamo:

Chicago Blackhawks so na domačem ledu z 2:5 izgubili proti hokejistom St. Louis Blues, pri katerih se je z dvema goloma in podajo najbolj izkazal Vladimir Tarasenko.

Visoko zmago pa so doma slavili Edmonton Oilers, ki so s 7:4 ugnali Calgary Flames. V NHL je bil očitno večer mladih, saj je pri Edmontonu blestel Connor McDavid, ki je najmlajši kapetan moštva v zgodovini lige NHL. McDavid je v drugi tretjini zadel dvakrat, temu dosežku pa dodal še podajo. Večer se je sicer začel s slovesnostjo, ko sta nekdanja velikana Edmontona Wayne Gretzky in Mark Messier figurativno predala štafeto 19-letnemu fenomenu, mlademu kapetanu McDavidu, ki se pričakovanjem ni izneveril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.