Šport
28 ogledov

Kopitar: Smo nehokejska država

Anže Kopitar Reuters
Anže Kopitar je za spletno stran Mednarodne hokejske zveze spregovoril o hokeju v Sloveniji in ponovni uvrstitvi na

Anže Kopitar je za spletno stran Mednarodne hokejske zveze spregovoril o hokeju v Sloveniji in ponovni uvrstitvi na olimpijske igre. Najboljši slovenski hokejist je na eni izmed zadnjih tekem zabil 246. gol v dresu Kraljev, s tem pa je izenačil dosežek največjega med vsemi Wayna Gretzkyja. Ta je sicer večino točk zbral v dresu Edmontona.

Sezona se je za Kopitarja sicer začela s kvalifikacijami za olimpijske igre, Slovenija je v Minsku s 6:1 premagala Poljsko, s 3:0 Dansko in po streljanju kazenskih strelov še Belorusijo ter se tako še drugič prebila na olimpijske igre. Proti Pojakom je kapetan Kraljev dosegel tri gole, na preostalih dveh tekmah pa je vknjižil po eno podajo.

"To je bilo za nas nekaj izjemnega - Slovenija se je še enkrat uvrstila na olimpijske igre. Dokazali smo, da ne gre le za enkratni čudež. Nekaj je že na tem. Imamo zelo dobro skupino fantov, ki z veseljem in ponosom igrajo za svojo državo, gre pravzaprav za nehokejsko državo," je o kvalifikacijah za ZOI 2018 dejal Kopitar.

"Slovenija ima dva milijona prebivalcev in le 141 registriranih igralcev hokeja, a to reprezentanci ne preprečuje, da ne bi poskrbela za čudež za čudežem. V Sočiju je bila to Pepelkina zgodba, Slovenci so se prebili v četrtfinale, premagali pa so Slovaško (3:1) in Avstrijo (4:0)," so podvig Slovencev pospremili pri IIHF.

"Najpomembnejše je bilo, da smo sami verjeli v uspeh. Morda res nimamo več kot 30 vrhunskih igralcev, a dejstvo, da nam uspeva, kaže na karakter ekipe," je dejal Kopitar, ki so ga Kralji leta 2005 kot 11. zbrali na naboru lige NHL. Igra svojo 11. sezono s številko 11 na hrbtu.

Na vprašanje, ali je njegov uspeh pripomogel k večjem zanimanju otrok za hokej in ali država pomaga slovenskemu hokeju, je as odgovoril: "Podpora države vsekakor ni ravno velika. Tudi mislim, da ni nekega 'Kopitarjevega efekta'. Na nek način sem dokazal, da lahko tudi fant iz majhne države uspe na najvišji ravni. Upam, da bodo temu sledili še drugi, ne samo iz Slovenije, ampak tudi iz drugih nehokejskih držav."

Kopitar sicer še ne ve, ali bo lahko pomagal Sloveniji na OI v Pjongčangu, saj liga NHL še ni potrdila nastopa svojih igralcev. "Če bo odločitev negativna, ne bom mogel veliko storiti. Kljub temu se veselim iger in ostajam optimističen o ponovnem igranju na največjem mednarodnem prizorišču."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.