Šport
14 ogledov

Maribor dobil derbi in je zdaj prvi

Šeliga NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi polfinale Pokal Slovenije Ljuds
1/17
Nino Verdnik
V 21. kolu so po dolgem času slavile tudi Radomlje, primorski derbi pa se je končal v korist Kopra. Celjani nadaljujejo z nizom neporaženosti. Zadnjo tekmo dneva sta v Stožicah odigrala največja slovenska rivala Olimpija in Maribor. Slednji je slavil z 1:0.

Olimpija je na drugem velikem derbiju sezone gostila Maribor, s katerim je nazadnje spektakularno remizirala v Ljudskem vrtu. Tudi tokrat je že v 3. minuti nevarno sprožil Andraž Šporar, a je žoga po njegovem voleju z roba kazenskega prostora švignila kakšen meter mimo desne vratnice mariborskega gola. A to je bila edina prava akcija mladega ljubljanskega napadalca, saj je zaradi poškodbe moral že po desetih minutah z igrišča.

Ob koncu 12. minute je dokaj nenevarno proti domačemu golu s prostega strela sprožil Agim Ibraimi, le dve minuti kasneje pa je po lepi akciji Mariborčanov Luka Zahovič prišel sam pred vratarja Aleksandra Šeligo, slednji pa je dobil dvoboj ena na ena. Strel je zaustavil z nogami.

V 17. minuti je po desni strani pobegnil Petar Stojanović, a so njegovo podajo v srce kazenskega prostora domači branilci le odbili. Minuto kasneje se je znova izkazal Šeliga ob strelu Ibraimija.

Šele v 25. minuti so do nove priložnosti prišli gostitelji. Ezekiel Henty je precej z desne strani kazenskega prostora sprožil na vrata, a tokrat je bil na mestu Jasmin Handanović. Na drugi strani je z lob udarcem poizkusil Dalibor Volaš, žoga pa je le za las zgrešila domača vrata.

V 39. minuti se v gneči pred golom ni znašel Zahovič, v 41. pa so vijoličasti, ki so tokrat sicer igrali v rumenih dresih, povedli. Po kotu je Šeliga poizkusil izboksati žogo, a jo je slabo zadel, njegovo napako pa je izkoristil Welle N'Diaye, ki je žogo potisnil čez golovo črto.

Drugih 45 minut je domači trener Darko Karapetrović začel s Krunom Ivančićem, ki je zamenjal Luko Žinka, in s tem napovedal ofenzivnejši pristop svojega moštva. Zeleno-beli so v uvodnih minutah drugega polčasa pritisnili proti mariborskih vratom, a so si priigrali le nekaj bolj ali manj nenevarnih strelov iz razdalje, medtem ko je bil na drugi strani nenatančen Sintayehu Salalich. Ob rahli terenski premoči Olimpije so se gostje osredotočili na protinapade in prekinitve, po eni izmed njih pa je bil v 61. minuti z glavo nenatančen Marko Šuler. Sledila je še ena izmed številnih akcij zmajev v drugem polčasu, ki jo je s pravo bombo iz razdalje neuspešno zaključil Nik Kapun

Slednji si je v 84. minuti prislužil rdeči karton. Številčno premoč bi lahko Mariborčani okronali v sodnikovem podaljšku, a se je Šeliga znova izkazal po lepem strelu Ibraimija.

"Dobro smo se pripravili na ta derbi in se taktično dobro postavili. V prvem polčasu smo imeli vsaj tri smrtne priložnosti in že takrat bi morali razrešiti vse dvome o zmagovalcu, saj se lahko v takšnih tekmah vse skupaj hitro obrne," je po tekmi dejal Šuler in dodal, da so bili zeleno-beli premalo konkretni v zaključnih akcijah: "Olimpija je bila v drugem polčasu malce več pri žogi, a si večjih priložnosti za zadetek ni ustvarila."

Celjani še bližje vrhu

Celjani, ki so zaradi viroze preložili uvodno tekmo spomladanskega dela proti Kopru, so proti Krki obdržali niz zmag. Zdaj so neporaženi že na zaporednih 23 tekmah, v prvenstvu so izbranci trenerja Simona Rožmana nazadnje klonili v 2. kolu. Eden ključnih igralcev je bil tokrat Gregor Bajde, ki je ob zadetku sodeloval tudi pri zmagovitem celjskem golu, kljub temu, da je bil jeseni poškodovan tri mesece. Celjani so tako obdržali stik z vrhom, Krka pa ostaja predzadnja, točkovno izenačena z osmouvrščeno Gorico.

NK Celje | Avtor: Jure Veber Jure Veber
Celjani so hitro zagrozili prek Ivana Lendrića in Bajdeta, a je ostalo pri 0:0, na drugi strani pa sta poskusila Marin Perić in Yuto Kubo, prav tako brez uspeha. Zato pa je bil v 12. minuti natančnejši Bajde, ki je dobil žogo v prazen prostor, preigral vratarja in zadel za 1:0. Štiri minute pozneje so bili blizu zadetka tudi Dolenjci, saj je Enes Novinić zadel vratnico.

V 29. minuti so gostje le izenačili. Tadej Vidmajer in vratar Matic Kotnik sta se po dolgi podaji zapletla, do žoge je prišel Josip Fuček in zadel za 1:1. Do konca polčasa sta ekipi sprožili še nekaj strelov, najbližje zadetku je bil za domače Sunny Omoregie, ki pa je zatresel le okvir vrat.

V uvodu drugega polčasa je zaradi poškodbe igro zapustil vratar Krke Tomislav Pelin, zamenjal ga je Miodrag Mitrović. Prvo priložnost v drugem delu so imeli sicer domači, ko je Bajde zgrešil cilj. V 59. minuti pa so Celjani znova povedli. Bajde je podal v kazenski prostor, Sunny je najprej s strelom z glavo zadel prečko, nato pa odbito žogo poslal še v mrežo.

Deset minut pozneje je Mitrović obranil strel Danijela Miškića, v 74. minuti je Kotnik posredoval po strelu Žige Kastrevca z glavo, Krkin pritisk pa se ni obrestoval niti po strelih Antuna Palića in Lea Ejupa v 85. in 86. minuti, ko je bil spet na mestu Kotnik.

Uspešen krst tribune

Zavrčani so uspešno krstili novo tribuno za 1100 gledalcev. Ta sicer ni bila čisto polna, toda tisti na njej so videli zmago precej spremenjene završke ekipe proti doslej vodilnim Domžalam. V uvodu so bili sicer gostje tisti, ki so bili konkretnejši, a so povedli domači v 15. minuti. Zavrč je prišel do kota z leve strani. Po podaji Dorisa Kelenca je z 20 metrov streljal Lovro Cvek, ki je žogo poslal v spodnji levi kot gostujočih vrat.

Štiri minute pozneje je Žan Majer s prostega strela z desne strani poslal žogo na oddaljeno vratnico, tam je Uroš Korun z glavo žogo poslal v sredino, Mate Eterović pa je sprožil, a zadel prečko.

V drugem polčasu je šele v 69. minuti moral Nejc Vidmar znova posredovati po Cvekovem poskusu s skoraj 30 metrov. Domžalčani si v tem delu igre niso priigrali praktično niti ene resne priložnosti, tako da so se domači veselili zmage proti doslej vodilni ekipi prvenstva.

Koper do novih treh točk proti Gorici

Koprčani v zadnjem času še naprej ostajajo nerešljiva uganka za Novogoričane. Potem ko so zadnje štiri prvenstvene tekme proti Gorici dobili z 1:0, so danes dodali novo zmago v ta niz. Gostje so povedli že v deveti minuti, ko je Domen Črnigoj prodrl po levi strani, podal v kazenski prostor, kjer je Solomon Enow žogo nespretno spravil v lastno mrežo.

Domen Črnigoj Luka Koper | Avtor: Katarina Ponjavić Katarina Ponjavić
Prednost so koprski nogometaši podvojili v 37. minuti, ko so izvedli hiter protinapad, v katerem je Mitja Lotrič žogo podal do Črnigoja, ta pa je z nizkim strelom premagal Alberta Gallinetto. Novogoričani so zaostanek znižali le dve minuti kasneje. Po kotu je najprej poskusil Blessing Eleke, nato se je žoga večkrat odbila, na koncu pa jo je v mrežo z glavo pospravil Nabil Taider.

Tudi v drugem polčasu so bili malce  konkretnejši Koprčani, Lotrič in Matej Pučko sta bila v 58. in 68. minuti premalo natančna, neuspešna sta bila tudi Leo Štulac in Sead Hadžibulić, tako kot ob koncu tekme povratnik v moštvo Gorice Dino Martinović.

Tretja zmaga v sezoni

Radomljani so prišli do tretje zmage v sezoni, s katero so se nekoliko približali predzadnji Krki in osmouvrščeni Gorici. Mož odločitve je bil Enis Đurković, ki je poskrbel za najstrožjo kazen in nato še zadel enajstmetrovko. Velenjčani, ki so na sedmem mestu, pa so prvi pri številu rdečih kartonov. Današnji Denisa Klinarja je bil že njihov šesti.

Gledalci v Domžalah v prvem polčasu niso videli prav razburljivega obračuna. Velenjčani so bili sicer boljši in malce konkretnejši tekmec, a pravih priložnosti si ekipi nista ustvarili. V drugem polčasu sta bili ekipi bolj aktivni. Po nekaj strelih na obeh straneh so oboji zadeli mrežo tekmeca, a zadetka nista štela. Đurković je bil v prepovedanem položaju, Dalibor Radujko pa je pred golom napravil prekršek.

V 66. minuti je Klinar kot zadnji igralec v kazenskem prostoru storil prekršek nad Đurkovićem, dobil rdeči karton in zakrivil najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel prav Đurković. Velenjčani so kljub igralcu manj pritisnili, še najbližje zadetku pa so bili v 90. minuti, ko je strel Milana Kocića obranil vratar domačih.

Prva liga TS, 21. kolo:

Gorica : Luka Koper 1:2 (1:2)
Taider 38.; Enow 6./ag, Črnigoj 36.

Celje : Krka 2:1 (1:1)
Bajde 11., Omoregie 58.: Fuček 28

Kalcer Radomlje : Rudar Velenje 1:0 (0:0)
Đurković 66./11-m

Zavrč : Domžale 1:0 (1:0)
Cvek 15.

Olimpija : Maribor 0:1 (0:1)
N'Diaye 41.

Lestvica:
1. Maribor 47 (-1)
2. Domžale 45
3. Celje 43 (-1)
4. Olimpija 38 (-1)
5. Zavrč 32
6. Luka Koper  28 (-1)
7. Rudar 27
8. Gorica 18
9. Krka 18
10. Radomlje 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.