Zdravje > Eko kotiček
68 ogledov

Korak bližje kloniranju

Mamuti niso nikoli živeli v puščavah. Žurnal24 main
Znanstveniki se že desetletje trudijo, da bi klonirali pradavninsko žival. Zdaj so temu korak bližje.

Kopije nekaterih genov živali iz pradavnine so vstavili v celice slona v laboratoriju. Pot do resničnega kloniranja je sicer še dolga.

Znanstveniki iz harvardske univerze, ki želijo oživeti mamuta, slavijo nov uspeh. Fragmente DNA prazgodovinske živali so uspeli vstaviti v genetsko kodo današnjega slona. Novico, ki je strokovna literatura še ni potrdila, je za The Sunday Times podal profesor genetike na harvardski univerzi George Church.

Tekma med državami

Kloniranje mamuta so sicer že leta 2011 napovedali Japonci, že desetletje pa naj bi pri podvigu tekmovale tudi druge države, denimo Rusija, Anglija in ZDA. Upanje za uspeh je po maju leta 2013 še večje, saj so raziskovalci z univerze v Jakutsku v ledu našli 10.000 let zakopano samico mamuta, ki je bila ob smrti stara okoli 60 let. Navdušeni so bili ob odkritju, da so našli tudi zmrznjeno kri v mišicah, ki se je naravno shranila in jih počakala v ledu.

Znanstveniki si sicer že dolgo želijo, da bi samica azijskega slona, ki je mamutu gensko najbližje, skotila kloniranega mamuta. To bi naredili z zamenjavo jedra slonjih jajčnih celic z jedrom iz celic kostnega mozga mamuta in tako ustvarili zarodek z zapisom mamutove DNK.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.