Šport > Košarka
4 ogledov

"Korak za korakom med najboljše centre"

eurobasket 2015
1/14
Saša Despot
V slovenski reprezentanci, ki se bo jutri ob 12. uri v osmini finala pomerila z Latvijo, ima vse večjo vlogo tudi center Alen Omić. Ta je na ključni tekmi z Makedonijo zbral 14 točk in 11 skokov, v povprečju pa dosega 9 točk, 5,4 skoka in 1,8 podaje na tekmo. Je prvi skakalec ekipe in četrti strelec.

Ste zadovoljni z dosedanjim dosežkom?
Vsi smo zadovoljni z uvrstitvijo v Lille, preboj v osmino finala nam vsem veliko pomeni. Zelo sem zadovoljen s soigralci, igramo dobro, smo prava 'klapa'. To je zdaj treba ponoviti še v Franciji.

Ste gledali, kako se reči razpletajo v skupini D?
Ne. Nimam več moči, da bi spremljal še druge ekipe. Gledam le našo reprezentanco in poskušam najti način, kako bi še napredovali.

Koliko moči vam je še ostalo?
Zdaj se bom poizkusil malo spočiti. V Franciji je treba narediti še en trening, potem pa sledi že tekma. Treba se bo regenerirati, vzeti vse, kar nam dajo naši zdravniki, da bi telo zdržalo še naslednje napore. Naporno je že samo potovanje. Vzel bom vse 'droge', ki nam jih bodo predpisali.

V osmini finala ni več prostora za napake.
Ne smemo si več privoščiti, da naša igra pade, ko vodimo za deset, 15 točk, prednost nas ne sme uspavati. Od prve do zadnje minute bo treba biti osredotočen. Potem bo vse precej lažje.

Koliko vam je k napredku pomagal obisk ZDA in poletna liga NBA?
Zelo veliko. Tam je povsem drug svet. En mesec sem preživel v ZDA, na nek način imaš na voljo 20 trenerjev. Zjutraj treniraš tri ure in pol, zvečer enako. Vseskozi imaš okoli sebe tri trenerje, ki te na nek način silijo k dobremu treningu. Gledajo na tvoje napake in na dobre reči, pokažejo ti, kaj moraš odpraviti in kaj še lahko izboljšaš. Komaj čaka, da bom po sezoni znova odšel tja. Tam uživam v treningih, če treniraš dobro, te imajo radi. Dobro so me sprejeli, 24 ur na dan imaš prav vse na voljo.

Kako bi primerjali svoje nastope na tem EP s tistimi na lanskem SP?
Moj napredek je zaradi izkušnje v ZDA res velik. Pred odhodom sem celo razmišljal, če bi odšel tja, a sem se nato odločil pravilno.

Kako se je kosati z največjimi evropskimi centri – Ante Tomić, Yannis Bourousis, Zaza Pačulia?
Užitek je igrati proti takšnim centrom. Treba se je le na najboljši način pripraviti za igro proti njim. Veliko je treba razmišljati o njih, o tem, kaj delajo dobro, da jih potem lažje zaustaviš na tekmi. Korak za korakom in bom na tem nivoju tudi jaz.

Kaj pa razlike v igri reprezentance?
Gorana Dragića ni z nami, a kogar ni, brez njega se mora igrati. Vemo, da v naši ekipi potrebujemo tudi takšne zvezdnike, a na koncu moramo tudi razumeti njegovo odsotnost. Tisti, ki smo ostali v reprezentanci, se moramo še toliko bolj boriti. Treba je iti naprej.

Po tekmi z Makedonijo ste šli med navijače. Očitno vam veliko pomeni njihova podpora?
Vsaka jim čast. Zame so to najboljši navijači na svetu. Pogrešali jih bomo v Franciji, v glavah pa bomo imeli, da so še vedno z nami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.