Slovenija
24 ogledov

Kordež brez vsega še vsaj pol leta

Bine Kordež. Žurnal24 main
Bivšemu predsedniku uprave Merkurja začenjajo soditi zaradi domnevnega oškodovanja družbe.

Enaindvajsetega maja bodo na ljubljanskem sodišču začeli soditi Binetu Kordežu, bivšemu šefu Merkurja iz Kranja. Kordež naj bi namreč zlorabil položaj in podjetje oškodoval za okoli devet milijonov evrov s preprodajo trgovskega centra na Primskovem. Grozi mu do osem let zapora.

Bivši z njim

Poleg Kordeža se bodo morali na sodišču zagovarjati trije njegovi nekdanji tesni sodelavci – bivša nadzornica in finančnica v Merkurju Marta Bertoncelj, finančnica Janja Krašovec ter Milan Jelovčan, član nekdanje Kordeževe uprave v Merkurju. Vsi so se sicer pritožili zoper obtožnico, ki so jo sredi februarja zoper njih vložili tožilci za pregon organiziranega kriminala. Njihove pritožbe je sodišče zavrnilo in jim pred dnevi sporočilo, da jim bodo predvidoma sodili celo med poletnimi sodnimi počitnicami. “Lahko potrdim le, da smo prejeli vabilo na obravnavo,” pravi zagovornik Bertoncljeve Dušan Csipö.

Premoženje še zamrznjeno

Kordeža je policija zaradi teh domnevno nezakonitih poslov v začetku decembra 2010 tudi pridržala in na njegovem domu opravila hišno preiskavo. Merkurjev trgovski center naj bi namreč dve leti prej kupila družba Merfin, prek katere je Kordež z omenjenimi sodelavci lastniško prevzemal Merkur. Okoli 10,5 milijona evrov za nakup pa naj bi Merfinu zagotovil kar Merkur.

Merfin naj bi nato center naprej prodal koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Zato bodo konec maja skupaj s Kordežem začeli soditi tudi njihovemu direktorju Otu Brglezu. Trgovski center na Primskovem naj bi namreč Kograd Igem na koncu prodal nazaj Merkurju. S tem naj bi se tedanje vodstvo Merkurja okoristilo za nekaj manj kot deset milijonov evrov, za prav toliko pa podjetje menda oškodovalo.

Prav zato je sodišče Kordežu še za pol leta prepovedalo razpolagati s premoženjem. Družinske hiše pa denimo ne sme upravljati ali je prodajati že od sredine predlanskega decembra, ko so mu premoženje zamrznili prvič.

Komentarjev 1
  • westal 09:19 21.maj 2012.

    To, da je Kordež ostal brez vsega je velika debela laž! Tudi, če bi mu pobrali vse kar je dosegljivega (kar pa se pa zagotovo ne bo zgodilo) mu bo ostalo stokrat več, kot večini Slovencev, ki so vse kar ...prikaži več imajo pošteno zaslužili s svojim delom.